София дава още 10 млн. лева за осветление и улични ремонти

Парите са от преизпълнение на приходите от данъци

Повечето пари от данъци отиват за ремонт на осветлението, сн. БГНЕС

Разходите на Столичната община за осветление и запълване на дупки по улиците да се увеличат с 10 млн. лева. Това предлага зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Средствата идват от очаквани по-големи постъпления от данъци.

Промяната в общинския бюджет трябва да бъде гласувана от Столичния общински съвет в четвъртък.

Според анализите на администрацията към средата на годината изпълнението на приходната част на бюджета, и в частност постъпленията от данъци, е по-добро в сравнение с 2017 г. Това дава основание да се прогнозира, че в края на годината в общинската хазна ще постъпят 10 млн. лева повече собствени приходи.

Постъпления

Завишените постъпления идват от три пера - данък сгради, данъка върху сделките с имущество и от този за колите. Най-голямо преизпълнение се очаква от данъка върху сделките  - 5 млн. лева повече от планираните в началото на годината 116.7 млн. лева. Към средата на годината в общинската хазна са влезли над 55.1 млн. лева по това перо или 47.2 на сто от годишния план. Предлага се годишните постъпления да се увеличат на 121.7 млн. лева. Те идват основно от сделки за продажба на имоти и коли.

С 4 млн. лева ще нараснат приходите от данъка върху превозните средства. Така в края на годината се очаква от него в бюджета да влязат 93 млн. лева. Към средата на годината са постъпили над 80% от планираните приходи.

С 1  млн. лева се завишават очакваните приходи от данък сгради. Общата сума по това перо нараства до 103.5 млн. лева.

Разходи

Събраните в повече пари ще отидат за осветление и текущ ремонт на улици и булеварди. Сумата за осветление нараства с общо 7 млн. лева. От тях 3 млн. лева са за поддръжка на лампите по улиците и площадите, а 4 млн. лева за обновяване на електрическите табла за нуждите на общественото осветление.

Други 3 млн. лева отиват за текущ ремонта на улици и булеварди. Това решение се мотивира с "многократно увеличение на постъпилите сигнали за нарушение на пътните настилки", както и с "възлагането и изпълнението на множество аварийни ремонти".

На предстоящата сесия общинските съветници трябва да разпределят и част от средствата от приватизацията на общинския дял в Общинска банка - общо 46 млн. лева. Те постъпиха в Специализирания общински приватизационен фонд и се разпределят на заседания на неговото ръководство. То предлага част от парите да отидат за ремонт на алеи в Южния парк и Борисовата градина. Предвидени са разходи за ремонт и разширение на училища и детски градини в различни части на града.

Заем за електробуси

Съветниците трябва да гласуват и дали Столичната община да даде гаранция от 3.6 млн. евро по кредит на притежаваното от нея дружество "Столичен електротранспорт". Целият заем е за 14.7 млн. евро, с които трябва да бъдат купени 3- електрически автобуса, които да заменят дизеловите превозни средства на градския транспорт.

Кредитът се отпуска от Европейската банка за възстановяване и развитие за срок от 10 години и една година гратисен период, в който ще се плащат само лихви.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?