София дава повече пари за чистота, но не мие 46% от улиците

Не бе прието предложение на БСП за намаляване с 10% на такса смет

София дава повече пари за чистота, но не мие 46% от улиците

Столичният общински съвет увеличи с 3.9 млн. лв. средствата за чистота в града през следващата година до 220.3 млн. лв., но същото време се оказа, че 46% от улиците на града не се мият независимо от пандемията. Управляващото мнозинство отхвърли предложение на съветниците от БСП за намаляване на такса смет с 10 на сто догодина.  Това стана ясно в четвъртък при приемането на план-сметката за чистота на София за 2021 г.

Мият се само 54% от улиците

Изненадващо се оказа, че независимо от пандемията 46% от улиците в столицата не се мият.

"Получих отговор от столичен инспекторат, че се мият едва 54% от улиците на София, защото за останалите нямало условия за извършване на тази дейност. Това обяснява защо една четвърт от фините прахови частици във въздуха, който дишаме, идва от уличния прах", алармира по време на заседанието на СОС Тома Белев, общински съветник от "Демократична България".

Пред Mediapool Белев уточни, че Столична община му е предоставила данни на база брой улици, а не за площ, "просто защото я нямат като данни". Т.е. в София се мият 54% от общия брой улици.

Независимо от този факт, за 2021 г. перото за "поддръжка на чистота на териториите за обществено ползване се повишава с 3.2 млн. лв. и ще достигне догодина - 88.4 млн. лв. Бонус средствата се насочват само за "лятно почистване", личи от план-сметката.

Вероятно, очаквайки данните на Тома Белев, още в сряда Столичния общински съвет пусна изпреварващо до медиите информация, в която посочи, че през 2021 г. ще увеличи от 4 на 5 пъти миенето на улици, велоалеи, тротоари с автоцистерни с маркучи. Заложената обща площ за измиване е 95 495 декара.

Автоцистерни с дюзи ще пръскат с вода 24 пъти годишно общо 290 390 дка. "Увеличението на кратността на измиването на обществените площи е част от мерките срещу замърсяване на въздуха", посочиха още от СОС.

Други 600 000 лева са предвидени за почистване на мантинели, пътни знаци и отводнителни шахти. 8.8 млн. лв. са заложени за косене на междублокови пространства, районни градинки и зелени площи и пръскането им срещу кърлежи.

Плюс- минус 6 млн. лв.

Най-много, с цели 6 млн. лв. се увеличават средствата за събиране и транспортиране на битови отпадъци до депа. Средствата за тази дейност догодина ще достигне до 73 млн. лв. Сметоизвозването в София се осъществява от фирми, свързани с Румен Гайтански- Вълка, собствениците на фирма "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов и др.

Същевременно с 6 млн. лв. се намаляват средствата за поддържане и закриване на старите сметища и бюджетът за тази дейност се предвижда да е 53.7 млн. лв.

Отхвърлено бе понижаване на такса смет

ГЕРБ и СДС отхвърлиха предложението на БСП за намаляване на такса смет с 10%.

Общинските съветници от социалистическата партия изчислиха, че така около 6 млн. лв. ще останат на разположение в семейните бюджети на софиянци, които ще са им от помощ предвид утежнената икономическата обстановка в страната и столицата.

Таксата смет обаче бе запазена в размера ѝ от 2020 година.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?