"София Диша" тази година подкрепя пет социални каузи

"София Диша" тази година подкрепя пет социални каузи

Седмото издание на фестивала "София Диша" тази година ще представи пет тематични зони и ще подкрепи пет социални каузи, съобщиха организаторите.

Фестивалът за изкуство и култура се открива тази неделя от 16 до 22 часа. До края на август всяка неделя той ще събира на различни места в центъра на София любителите на артистичните прояви.

Тази неделя за летния градски празник ще бъдат затворени за движение на автомобили няколко вътрешно квартални улици -  "Иван Денкоглу" между улиците "Цар Асен" и "Цар Самуил", ул. "Лавеле" в участъка от ул. "Иван Денкоглу" до ул. "Алабин", ул. "Княз Борис I" - от ул. "Алабин" до ул. "Солунска", ул. "Цар Самуил" - от ул. "Иван Денкоглу" до ул. "Солунска" и ул."Бистрица" - от ул. "Цар Самуил" до бул. "Христо Ботев".

Следващите три августовски недели "София диша" ще е съответно в районите на ул. "Московска", на ули. "Александър I" и бул. "Александър Стамболийски".

Фестивалната програма е разделена на зони с акцент върху културната програма. Много от артистичните проекти са създадени специално за фестивала и ще бъдат показани за първи път на "София Диша".

Визуални изкуства, пърформънс, цирк, танцови школи, музика, нова българска литература, филмови прожекции и диджей сетове на открито, обещават организаторите.

Друг нов елемент от развитието на фестивала е подкрепата за пет социални каузи, като всяка тематична зона застава зад една специално избрана кауза. Ще има зона за таланти, за творческите индустрии, в подкрепа на хората в неравностойно положение, на спорта и на здравословния начин на живот, а детската зона е насочена срещу насилието върху деца.

Фестивалът за градска култура "София диша" е част от календара на културните събития на Столична община. Той популяризира по нов начин централните софийски улици, спомага за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?