“София Дизайн Уийк” идва с над 100 изложби, работилници, лекции и конкурси

“София Дизайн Уийк” идва с над 100 изложби, работилници, лекции и конкурси

Четвъртото издание на фестивала за дизайн “София Дизайн Уийк” ще се разгърне в над 100 събития – конкурси, изложби, работилници, лекции, прожекции, акции и професионален форум. Това съобщиха организаторите от сп. “Едно” и фондация “Америка за България” в навечерието на фестивала, който ще продължи от 1 до 8 юни. Темата за 2012 г. е “В контекст”, a куратори на фестивала са Адриана Димитрова, Йордан Жечев, Лана Кавар и Светлана Мирчева.

Участие във фестивала ще вземат над 150 дизайнера от 20 държави. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн, като Женевиев Гоклер и Стефан Загмайстер. Българският дизайн ще бъде достойно представен както от млади, така и от вече доказали се имена.

Посетителите могат да видят изложба на снимки и уникални предмети от битака, вещи, изработени от рециклирани материали, бижута, дизайнерски дрехи, постери, осветителни тела, мебели и много други. Подробна информация за изложбите и другите прояви може да се види на страницата на фестивала.

Фестивалът ще завърши с изложбата “Трансформация”, която отбелязва края на конкурса за художествена трансформация на фасадата на Телефонната палата в София, обявен през март месец. Победителят в конкурса е проектът “Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят“ на Бранимира Славова-Колева, която спечели награда в размер на 3000 лв., а идеята ѝ ще бъде реализирана на фасадата на историческата сграда в центъра на столицата. Проектът ще бъде изпълнен от “Виваком” до 30 юни 2012 г., а в рамките на изложбата ще участват проекти, които ще се прожектират вътре в сградата.

В края на фестивала ще се проведе и “Дизайн базар” - разпродажбата на предмети, принтове, дрехи и бижута, изработени от българските участници на работилниците по време на дизайнерската седмица.

Храната заема достойно място на тазгодишното издание на фестивала. Една от работилниците е “Работилница с неочакван вкус с КЕКС”, организирана от Кулинарно-експериментален колектив София (KEKC) и френското дизайн дуо “Goûte moi ça”. Това е творческа работилница за възрастни, в която всички заедно ще създадат покривка от 836 бели и червени квадратни мини сандвичи в 18 различни вкуса.

“Take Away” е акция на студио Реформа. Малкият щанд “Take Away” ще предложи нов контекст на концепцията "бърза закуска". Вместо нискокачествена храна в евтина пластмаса, ще може да се дегустират необичайни вкусове, сервирани в дизайнерски продукти

Централното място на “София Дизайн Уийк” ще бъде “Виваком Арт Хол” (Телефонната палата на ул. “Гурко”), а общият брой места, на които ще се проведе фестивалът, отново е над 50.

За втора поредна година фестивалът ще има детска програма. Нейната цел е да запознае децата с възможностите, които им дава светът на дизайна, като ги провокира да творят, докато се забавляват. Програмата се състои от работилници и изложби, подходящи за различни възрастови групи.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?