София е готова да предаде документи от архивите си за атентата срещу папата

България е готова да предостави на Италия документите от архивите си, свързани с работата на парламентарната комисия в Рим, която проверява отново фактите около покушението срещу папа Йоан Павел Втори през май 1981 година. Това каза в понеделник правителственият говорител Димитър Цонев по повод възобновените твърдения за българска следа в опита за убийство на папата.

Месец след като комисия на италианския парламент започна ново разследване на атентата, магистратът Фердинандо Импозимато заяви в интервю за популярния италиански седмичник "Оджи", че съществуват документи, доказващи подозренията за българска следа, съобщи радио Дойче веле.

Импозимато, който бе един от магистратите, занимавали се с делото по атентата, твърди, че е намерил доказателства в архивите на Щази и в разговори с бившия им шеф Маркус Волф.

Той разполагал с доказателствен материал, който не бил използван в съда, но е включен в негова книга, посветена на мистериите на Ватикана. От тях ставало ясно, че по волята на Громико и Брежнев българската Държавна сигурност била натоварена от КГБ да организира атентата от 13 май 1981 година. Организацията е предвиждала логистика, кампания за дезинформация и заличаване на доказателства. Ангажирани били външният министър по това време Димитър Стоянов и колегата му от бившата ГДР Ерих Милке.

Импозимато твърди, че Сергей Антонов имал чин генерал в йерархията на службите. Агенти на Държавна сигурност били и български магистрати, посетили Али Агджа в затвора. Италианецът посочва като доказателство и факта, че ключови фигури, замесени в делото, са починали мистериозно, без да могат да свидетелстват.

Като допълнение на твърденията на Импозимато седмичникът публикува неизвестна снимка на момента на атентата, на която според "Оджи" се виждало лицето на Сергей Антонов.

Резидентът на българското разузнаване в Рим по време на атентата Марин Петков заяви пред Дарик радио, че Сергей Антонов не е бил генерал от ДС и със сигурност не е имал изобщо офицерско звание или отношение към тази служба. Снимката в италианското списание "Оджи" е известна още от времето на атентата, когато е била публикувана, и на нея лицето нарочено за Сергей Антонов дори е било оградено в кръг, но се е изяснило, че това е американски турист, съобщи още Марин Петков.

ДС е молила Щази да разсее съмненията за българско участие

Председателят на бившата комисия по досиетата Методи Андреев зави пред радио Нова Европа, след подписано споразумение за сътрудничество със сродната комисия в Германия, от Щази са изпратили над 1000 страници документация, сред които и около 60 писма, свързани с атентата срещу папата.

Според онези, които успяхме да прегледаме с помощта на преводач, преди комисията ни да бъде закрита, стана ясно, че от българската Държавна сигурност са молили колегите си от Щази за помощ за разсейване на съмненията за българско участие в атентата, обясни Методи Андреев. Той допълни, че при наличие на политическа воля, изпратените от Щази материали могат да бъдат предоставени на изследователи и на обществеността. За целта трябвало разрешение от председателя на ДКСИ Цвета Маркова и от премиера Симеон Сакскобургготски. Тези документи са разсекретени от Щази и не представляват класифицирана информация, допълни Андреев.

Цонев: Ако Рим поиска дадени документи, няма проблем да ги получи

Ако италианската парламентарна комисия поиска дадени документи или информация по съответния дипломатически ред от нашето външно министерство, предполагам, че няма никакъв проблем да ги получат, заяви правителственият говорител Димитър Цонев пред журналисти. Той направи уточнението, че комисията е парламентарна и разследването ѝ има по-скоро политически или информационен характер, а не толкова юридически, и тази комисия в никакъв случай не би могла да промени съдебното решение постановено преди повече от 20 години по време на този процес.

"Аз слушах информацията във връзка с това възобновено, тази да я наречем анкета във връзка с покушението срещу папата, аз не чух някакви обвинения, които да дават основание за някаква официална държавна реакция", каза в заключение Цонев.

Преди месец католическият вестник Авенире писа, че документ на КГБ, намерен в архивите на чехословашките тайни служби, разкрива план за физическо отстраняване на папата "в случай на необходимост".

В новата си книга "Памет и идентичност", излязла от печат през февруари, Йоан Павел Втори споменава за атентата на 13 май 1981 г., извършен от терориста Али Агджа. По време на процеса Али Агджа намеси българските тайни служби, които бяха тясно свързани с КГБ. Обективни доказателства обаче не се намериха и главният обвиняем Сергей Антонов бе освободен поради липса на доказателства.

Споделяне

Още от България