София е под блокада, върнати са около 6000 автомобила

Проверява се всяка декларация за излизане от столицата подадена в четвъртък

София е под блокада, върнати са около 6000 автомобила

От полунощ на 17 април София е затворена за влизане и излизане. Забраната бе обявена час преди въвеждането ѝ от шефа на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той даде извънреден брифинг в Министерския съвет, заедно с министрите на здравеопазването и на вътрешните работи, в 23 часа в четвъртък.

До тази мярка се стигна, след като колони автомобили напуснаха София с очевидно намерение да изкарат Великден в провинцията, въпреки многократните призиви и на премиера, и на други длъжностни лица, да не правят това в разгара на коронавирусната епидемия.

"През вчерашния ден сме върнали над 5000 -6000 коли от основните изходи на София. Трафикът в момента е изключително спокоен. Имаме готовност да реагираме, ако се усили",  каза заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златановна брифинг в 7 часа на един от контролно-пропускателните пункта в София.

"Предполагам, че повечето хора са гледали снощи брифинга и са наясно със заповедта, но има и такива, които не са", допълни той.

В петък бяха отменени и влаковете, което доведе до хаос на Централна гара. Той беше преодолян около обяд. За това пък през целия ден на контролно-пропускателните пунктове беше спокойно.

През последните дни Националният оперативен щаб отчете стръмно повишение на случаите на Covid-19 и отдаде това на масовото ходене по пазари и разходки миналата седмица, около Цветница. В същото време трябва да се има и предвид факта, че в последните дни започна и по-масовото тестване за вируса, вследствие на което се откриват и повече случаи.

На среднощния брифинг в четвъртък бе казано, че много хора напускат София с фалшиви декларации и бележки, поради което се е стигнало до решение за блокиране на столицата.

По тази причина изключение от забраната за пътуване вече се прави само за:

- товарните превози;

- автомобили със специален режим на движение;

- автомобили, които превозват болни, като в декларация трябва да се посочи болницата, в която ще се проведе лечението;

- автомобили, превозващи медицински лица на работа;

- автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;

- служебни автомобии, които превозват работници към местоработата им. В декларациия се посочва фирмата и телефона на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;

- дават се и часови прозорци – сутрин от 6 до 8 часа и вечер от 18 до 20 часа за отиващите на работа с личните си коли.

"Нашата цел наистина не е да саботираме някой, който кара болен човек в колата. Това няма да се случи", заяви зам.-директорът на СДВР.

По думите му всяка една декларация от вчерашния ден ще бъде проверена:"Всеки, който е декларирал неверни данни, ще си понесе съответната отговорност".

Той заяви, че тези, които минават през КПП-тата в позволения часови диапазон и посочват, че пътуват по работа, ще трябва да посочват и телефон на работодателя.

"Ще се преценява дали на момента да се звъни на работодателя или в последствие да се направи проверка", посочи още Антон Златанов.

"Огромната част от софиянци са си по домовете, но има недисциплинирани хора, които откровено още вчера бяхме наясно, че не отиват на работа, нито по причините, които декларират", уточни той.

Няма напрежение в затворените столични квартали "Филиповци" и "Факултета", каза заместник-директорът на СДВР.

"Имаше една случка снощи, вероятно сте я гледали, беше публикувано клипче с реплики и конфликт, по скоро на приказки в кв. "Факултета". Бяхме на място ръководството на СДВР и ръководството на жандармерията, разговаряхме с хора, които се изявяват като лидери в квартала, днес ще проведем нова среща.Няма да има напрежение.

За хората в тези два квартала трябва да е ясно, че има заповед за карантинана двата квартала и тя ще се изпълнява на 100% и няма да се допускат своеволия. Призовавам всички да бъдат спокойни и да спазват карантината", каза Златанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?