София е поискала информация от Турция за свързаните с терористи българи

Надежда Нейнски
Българското посолство в Анкара е поискало информация от Турция за 77-те българи, за които югоизточната ни съседка смята, че имат връзки терористични организации, съобщи посланикът ни Надежда Нейнски. 
 
В ”черния списък”  не са посочени имената на българските граждани, на които е забранено да влизат в Турция, а българските институции обявиха, че нямат информация за тях. Нейнски съобщи, че Анкара взе още не е отговорила.
 
Много се надявам да се изясни този казус. Винаги стои въпросът дали става дума за хора с двойно гражданство, каза посланик Нейнски пред бТВ.
 
Тя припомни, че списъкът е много по-голям и най-много хора има от Русия, Франция, Германия и Белгия. Според нея се визират конкретно връзки с ИДИЛ.
 
”Теми свързани с националната сигурност са много деликатни. Счита се, че щом е свързано с националната сигурност не изисква допълнителни подробности”, добави Нейнски.
 
Тя коментира, че отношенията между Турция и ЕС има своите пикове и спадове. 
 
”Имаше едно замразяване на отношенията, което се счита, че се размрази на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Най-важното е да не бъде прекъснат диалога”, категоричен е посланикът.
 
В момента отношенията София –Анкара са много добри, може да имаме различия, но имаме добър регулярен диалог на различни нива, коментира още тя.
 
Имаше няколко примера на вмешателство на Турция в българските работи, заяви Нейнски с уточнението, че посланиците могат да са наблюдатели, но не и участници в процесите в страната, в която са акредитирани.  
 
Тя визира турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, който в предизборната кампания агитира в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят