София е последна сред столиците в ЕС по качество на живот

София е последна сред столиците в ЕС по качество на живот

София е на последно място от столиците в Европейския съюз по качество на живот. Тя заема и 113-то място в света. Това показва класация на американската консултантска компания Mercer за 2012 г. Данните са цитирани от румънският вестник "Путеря", съобщи БТА.

Букурещ е на 107-о място в класацията, а след румънската столица единствено София от страните членки в ЕС е по-назад – на 113 място, посочва “Путеря”.

И докато румънската столица е запазила позицията си спрямо предишната година, София е слязла с три позиции по-надолу в класацията, посочва изданието.

В региона на Централна и Източна Европа най-добре класираният град по отношение на качеството на живот е Прага (69 място), следвана от Будапеща (74), Любляна (75), Вилнюс (79) и Варшава (84).

Атина е на 83 място в класацията, а Тбилиси е най-зле класираният европейски град - 213 място.

Като цяло европейските градове продължават да водят в класацията, като Виена запазва първото си място, а на другия полюс в класацията е Багдад.

Mercer провежда това проучване всяка година, за да подпомогне мултинационалните компании и други организации да заплащат адекватно на своите служители, когато ги назначават на постове в различни краища на света. Докладът на компанията за качеството на живот обхваща 221 града, сравнени с Ню Йорк като "базов".

Споделяне

Още от България