На 87-мо място от общо 140 в класацията по качество на живот

София е сред най-западащите градове в света

Най-добрият град за живеене в света е Мелбърн, най-лошият - Дамаск

Изглед от Мелбърн - столицата на австралийската провинция Виктория

София е сред градовете, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните 5 години. Това показва годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит" (EIU) за най-добрите за живот градове.

 

В антикласацията пред София са само Дамаск, Триполи и Кайро, които са арени на бойни действия. След София пък са Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Рейкявик и Найроби.

 

В изследването са анализирани общо 140 градове по 30 критерии, обединени в пет категории – стабилност (25% относителна тежест в индекса), здравеопазване (20%), култура и околна среда (25%), образование (10%) и инфраструктура (20%). Критериите в тези категории измерват количествени и качествени фактори. В края на краищата всеки град е класиран като приемлив, поносим, неудобен, нежелан и лош за живеене.

 

В общата класация София е на 87-мо място.

 

При максимална оценка от 100 точки София получава 70.5 точки. През последните пет години тя е отчела спад от 4.9%.

 

Най-добрият град за живеене е австралийският Мелбърн, следван от Виена, Ванкувър, Торонто, Калгари (и трите в Канада), Аделаида и Сидни (Австралия), Хелзинки, Пърт (Австралия) и Оклънд (Нова Зеландия).

 

Най-лошите за живеене градове пък са Дамаск, Дака (Бангладеш), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Лагос (Нигерия), Хараре (Зимбабве) и други.

 

Най-значителни подобрения през последните пет години са отчетени в Богота, Хараре, Дубай, Алжир, Кувейт, Дака и други.

 

Според изследването много събития от Арабската пролет до протестите срещу икономиите, са допринесли за това светът да е по-лошо място за живеене през последните години.

 

Само по отношение на 28 от 140-те града са регистрирани промени през последните 12 месеца, но за последните пет години броят им е 86 града. От тях само в 30 има подобрение, а в 56 условията за живот са се влошили.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?