София е в световния Топ 10 на градовете с най-качествен интернет

София е в световния Топ 10 на градовете с най-качествен интернет

София влезе в световния Топ 10 на градовете с най-високо качество на широколентовия интернет, като България също се нарежда сред страните с най-добър броудбанд в големите градове. За сметка на това обаче проникването на интернет услигите у нас е много ниско, което намалява конкурентността на страната ни, сочи изследване на “Сиско“, обявено в четвъртък.

Данните от проучването показват,, че въпреки икономическата криза, през 2009 г. 62 от общо 66 изследвани страни са подобрили качеството на броудбанд услугите си спрямо миналата година.

Средните качествени показатели за високоскоростния интернет се повишават в световен мащаб и средната скорост на даунлоуд трафика е нараснала с 49 процента до 4.75 мегабайта в секунда. Ъплоуд трафикът пък е нараснал с 69 на сто до 1.3 мегабайта. Средната глобална латентност (забавяне) е намаляла с 21% до 170 милисекунди.

В същото време новите данни от проучването показват задълбочаване на разделението в качеството на дигиталните услуги между градските и селските райони.

През настоящата година Южна Корея измести Япония от лидерската позиция, подобрявайки качеството на интернет услугите си със 72 на сто и вдигайки сериозно проникването на широколентовия интернет. В Южна Корея 97 на сто от домакинствата разполагат с интернет.

Фактически България се нарежда на второ място по подобряване на интернет услугите с ръст от 57 на сто, но слабото проникване задържа страната назад по отношение на интернет лидерството

Швеция има най-висококачествения интернет в Европа. Страната бързо настига Япония и Южна Корея, тъй като резултатите ѝ се подобряват с 38% спрямо 2008 г.

Латвия, България и Литва се нареждат веднага след Швеция по отношение на качеството на Интернет услугите, в следствие на скорошни разширения на оптичните и кабелните мрежи в големите градове.

България се нарежда и сред деветте страни , които предлагат широколентова свързаност с необходимото качеството за уеб приложенията от следващо поколение. Такива са интернет телевизията с висока дефиниция и видео комуникациите, които ще бъдат официално представени през следващите 3 до 5 години. През миналата 2008 г. само Япония изпълняваше тези изисквания. Сега към нея са се присъединили, освен страната ни, и Южна Корея, Швеция, Литва, Латвия, Нидерландия, Дания и Румъния.

София пък се нарежда на десето място в Топ 10 на изследването по качество на интернет. Лидерската и втората позиция са за японските градове Йокохама и Нагоя, следвани от литовския Каунас. След българската столица в класацията остават градове като холандския Ротердам, датската столица Копенхаген, шведската Стокхолм и японската Токио.

Изследователите правят сравнение между разликата в качествените показатели в градовете, където има високи резултати, и останалите части от страните. Въпреки, че в по-голямата част от страните се наблюдава т.нар. дигитално разделение (големите градове имат висококачествен интернет, а малките - не), 13 държави се отличават със значителни различия в качеството на услугите в големите и в малките градове.

Литва, Русия и Латвия имат най-голямо “дигитално разделение”, докато селските райони в Швеция, Обединените Арабски Емирства и Исландия се радват на най-качествени интернет услуги както в малките, така и в големите населени места.

“Изследването потвърждава тенденциите, които наблюдаваме в България - предлагането на много високо качество и скорост на широколентовия достъп до Интернет в големите градове, където има конкуренция между кабелни, ЛАН и ADSL оператори и в същото време - сериозно изоставане или липса на услуга в по-малките и отдалечени населени места“, коментира Йордан Попов, управляващ директор на “Сиско България“.

“Затова позицията на България по отношение на проникването на широколентовия Интернет на глава от населението е на предпоследно място в Европа. Наш приоритет е създаването на предпоставки за постепенно преодоляване на изоставането в тази област. Ние подкрепяме новоизбраното правителство за изготвяне на план за преодоляване на пречките пред развитието на тези аспекти на информационното общество”, допълва Попов.

Споделяне

Още от