Даяна Рауън

София е в ядрото на енергиен вихър

Даяна Рауън. Сн. Jose Santiago Tan

Проектът Sofia's Foreigners For Sofia European Capital of Culture представя пред чуждестранна аудитория качествата на София като Европейска столица на културата за 2019 г. Поредица от интервюта на английски език, изготвени и публикувани в англоезичното списание Vagabond, представят значими фигури в културния живот на София и България. Интервютата в оригинал са на www.vagabond.bg. Mediapool.bg е български партньор по проекта.

Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г."

Родена в Ирландия, Даяна Роуан е живяла, концертирала и учила на Източния бряг на САЩ, в Европа и в Близкия изток, преди да избере Бъркли, Калифорния за да получи магистърска степен по музика. Всяка от страните, в които е живяла, е повлияла силно музиката на Даяна, която смесва келтско, източноевропейско, близкоизточно и класическо изкуство с митология. Даяна е свирила на места като Фестивала за арфа в Австралия, музея Смитсониън във Вашингтон и катедрали в Източна Европа, но също така преподава и участва в много албуми и саундтраци за кино и телевизия. Автор е на три авторски албума: Panta Rhei, The Bright Knowledge и As Above, So Below, който предстои да излезе. Даяна разделя времето си между Сан Франциско и Източна Европа, като в момента завършва докторантурата си по арфова композиция в Националната музикална академия в София. Даяна вярва в целебните сили на музиката и често свири в болници и оздравителни центрове чрез компанията си Harpists for Health.

Откога живееш в София? Защо пристигна?

Досега съм била в София четири пъти, като общо съм изкарала тук година и с нетърпение чакам следващите си посещения на мястото, което сега е мой втори дом. Пристигнах тук по три причини: да видя родителите си, които се преместиха в София преди три години; да науча повече за Националната музикална академия, където сега завършвам доктората си; и да отдам почитта си на страната, която ме вдъхнови да се захвана с арфа. Невероятното стечение на обстоятелствата, което ме откъсна от кариерата на класически пианист, започна с изпълнението на българска вокална музика акомпанирана с арфа от един от моите ученици по пиано, който незабавно и загадъчно ми подари арфата си, за да се упражнявам на нея. Чрез българската музика за пръв път оцених истинската природа на арфата.

Любимите ти културни средища в София?

Зала "България" е пълна със страхотни спомени, от слушането на великолепна музика до концерта ми с Хора на Софийската филхармония под диригентството на Илия Михайлов. С нетърпение чакам началото на следващия концертен сезон. Обичам консервативната атмосфера на залата. Кафе "Плюс Това" е безценното място, където написах дисертацията си, чаят там е от най-високо качество, обзавеждането е супер шантаво и храната изглежда фантастично, макар да не съм я опитвала, защото следвам палео диета. Криптата на "Св. Александър Невски" притежава дълбока атмосфера и Синагогата е истинско пиршество за очите. Има прекалено много фантастички барове и ресторанти, за да спомена всичките.

София космополитен град ли е?

Абсолютно! Така и не научих повече от 20 български думи, защото хората тук са невероятни полиглоти - и точно в това виждате космополитността на София. Каквото и да потърся, мога да го намеря тук - от китайски лечебни билки до танго. Всеки изглежда е чел любимия на Ирландия Джеймс Джойс, всеки пътува и всеки е наясно със света. Толкова е лесно да се наслаждаваш на световна култура в София, че всъщност ми се иска да мога да открия повече традиционна българска музика и събития.

Любимите ти места в София?

Да се мотая из центъра е едно от любимите ми занимания - с всяко мое идване София ми се струва все по-изненадваща и загадъчна, противно на това, което се случва с повечето места по света. Да седя със семейството и приятелите ми в някой добър софийски ресторант - в нашия квартал обичам "Cabra", "Ателие", "Тройка", Клуба на архитектите, "Локал", "Сладко и солено" - е едно от любимите ми занимания в града.

Три неща, които те удивляват в София?

Енергията тук е много сурова, много директна, неполирана - оценявам това. Изпитвам усещането, че България е вихър от енергия от всякакъв вид, много мощна енергия. Второто, което ме удивлява, е колко изградени като личности и професионалисти, но скромни са хората в София. Тук изглежда, че всеки е станал най-добрия в своята професия, но се отнася към това с чувство за хумор. Хората са дружелюбни и отворени за сътрудничество. Аз например имах невероятната възможност да свиря с Весела Тричкова, арфистката на Софийската филхармония - за мен това беше истинска чест. Трето, в София е толкова лесно да откриеш страхотно изкуство. Да влезеш в музикалния магазин с кафене на Асен Кушинчаров и да чуеш брилятното дуо от цигулка и пиано на Йосиф и Зорница Радионови да свирят на три метра от теб… незабравимо изживяване.

Три неща, които не харесваш в София?

- Знам, че като външен наблюдател пропускам много от истинската София. Вероятно имам идеализирана версия за нея, но всъщност има малко неща, които не харесвам. Понякога се изненадвам от лекотата, с която хората правят пренебрежителни забележки за ромите. Изглежда толкова ненамясто високо образовани хора да смятат, че другите не са им равни. Чувала съм от приятели ужасяващи истории за преживяванията им в болниците и понеже свиренето на арфа в болници е една от моите основни мисии в САЩ ме боли, като си помисля, че хората трябва да страдат допълнително от накърняването на човешкото им достойнство в момент, когато са вече уязвими. Бих искала също хората да получават заплащане, което заслужават и да не трябва да се притесняват за пари, макар че, разбира се, парите не са отговор за всичко.

Освен местната култура има ли събития, които посетителите и жителите на София да не пропускат?

България като цяло е неимоверно богата на пейзажи, култура, хора, храна и, разбира се, вино. Сега, когато завършвам дисертацията си и мога да вдигна глава от лаптопа си, бих искала да опозная България извън София. Засега само съм се докоснала до страната, изкарах три чудесни дни във Велико Търново. България е една от най-разнообразните страни, които съм срещала, а аз само съм докоснала повърхността. Може би пътуването извън София ще обогати ограничения ми български речник!

Заслужава ли София да стане Европейска столица на културата за 2019 г.?

Абсолютно, тя има всичко! София има истинска култура, а не лакирана имитация. София е резултат от толкова много култури и начини на живот, натрупани през вековете, че тя наистина отразява сложността на Европа. Гласувам за София!

За повече информация посетете
www.dianarowan.com
www.harpistsforhealth.org

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?