София е втора в Европа по ръст на чуждите туристи през 2017 г.

София стана интересна дестинация за чуждите туристи, сн. БГНЕС

Българската столица София е на второ място в Европа по ръст на чуждите туристи, пренощували в града през 2017 г. Спрямо година по-рано те са с 15.2 на сто повече, сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на картовия оператор Мастъркард (Mastercard), обявени във вторник.

Преди София е Истанбул с 16.8 процента увеличение на туристите, а след българската столица се нареждат някои от най-популярните туристически дестинации като Лисабон  с ръст на нощувките от 14.6%, Париж (13.1%), Мюнхен (12.9%) и Варшава (12.3%).

Данните от използването на банкови карти сочат, че в периода 2009 – 2017  г. София се нарежда на пето място в Европа по ръст на чуждите туристи със средногодишно увеличение от 9 на сто. За по-дългия период от време класацията се води от Букурещ с ръст от 10.3%, Лисабон (10.6%), Минск (10.0%) и Санта-Круз-де-ла-Палма (9.3%).

Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard през 2017 г. добави 30 нови туристически дестинации и вече в класацията влизат 162 града. Данните сочат, че през миналата година най-посещавани са били Банкок, Лондон и Париж, което подчертава значението на стабилната инфраструктура, предлагането на възможности за бизнес и за развлечения и не на последно място – присъствието на силна местна култура.

С около 20 милиона международни посетители, пренощували в града, Банкок оглавява класацията и през 2017 година с продължаваща стабилна прогноза за растеж от 9.6% за 2018. Средният престой на чуждестранните посетители в града е 4.7 дни, а среднодневният им разход - 173 щатски долара.

Не всички дестинации обаче са равнопоставени, що се отнася до направените разходи от чуждестранните посетители по време на престоя им, сочи изследването. Дубай продължава да е на първо място в класацията с изхарчените в града през годината близо 30 млрд. долара. Среднодневно там чуждите туристи оставят 537 щатски долара.

В класацията освен очакваните дестинации за първи път се появяват  Мака, Саудитска Арабия (второ място), Палма де Майорка, Испания и Пукет, Тайланд. Истанбул, който е сред най-посещаваните градове, е с най-нисък показател от харчени среднодневно 108 щатски долара.

“Международните пътувания са не само от ключово значение за икономическото развитие на градовете, но и обогатяват живота и на местните жители, и на туристите. Много се радваме да видим, че София продължава да се изкачва в класацията на Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Мастъркард и от трето място миналата година, вече е на втора позиция по годишен ръст на туристите", коментира Ваня Манова, регионален мениджър на оператора за България и Македония.

Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Мастъркард класира градовете според броя на техните международни посетители, които пренощуват на тяхна територия и разходите, които същите тези посетители правят по време на пребиваването си там за 2017 г. и предвижда ръста на посетителите за 2018 г.

Очакванията за тази година са Истанбул да продължи лидерството си в класацията с ръст от над 19 на сто при чуждите туристи, следван от Банкок с 9.6 процента и Суел с очаквано увеличение от над 6 процента.
Предвижданията са също така увеличение на разходите на туристите в Париж и Палма де Майорка с над 16 на сто, в Банкок и Лондон – с почти 14 процента, и Пукет – с близо 13 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес