София е затворена от полунощ до второ нареждане

Забраната за влизане и излизане не се отнася за товарните превози и ограничен кръг други случаи

Сн. БГНЕС

От полунощ до второ нареждане се забранява влизането и излизането от София. Мярката е наложена със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на Националния оперативен щаб, което най-напред е било представено и одобрено от министър-председателя Бойко Борисов.

Това бе съобщено на започнал малко след 23 часа в четвъртък брифинг в Министерския съвет с участието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Още от вчера се наблюдава много тревожно нещо – масово напускане на София, основното огнище на заразата с коронавируса. Напусналите са се разпръснали из цялата страна, което води до тежка епидемиологична ситуация. Последиците най-вероятно ще станат ясни след седмица", заяви Мутафчийски.

Щабът с голяма тревога наблюдава този процес, който продължава. В това време новите случаи на заразени с коронавирус за пореден ден са вече около 40, добави той.

По думите министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изключение ще се прави за товарните транспортни средства, които ще трябва да доказват необходимостта от извършването на съответния превоз.

"На второ място са всички автомобили със специален режим на действие, автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение. Като гражданин, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува. Също така имат право да влизат и излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение. Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК дружествата и на дружества, които се занимават с интернет и телевизионно разпространение. Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или излязат от София, за да стигнат до работните си места", обясни Ананиев.

По думите му шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и телефона на управителя, директора, ръководителя.

"Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на своя работодател в декларацията, която подава. За него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място. Този график е от 06.00 сутринта до 08.00 сутринта. Връщането е от 18.00 до 20.00 ч. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа", каза Ананиев.

Той допълни, че забраната за влизане и излизане от София се отнася и за обществения автобусен транспорт.

"Разпоредил съм всички декларации (за напускане на областните градове – бел. ред.) от днес на територията на цялата страна да бъдат приоритетно подложени на контрол", каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Няма как да определя всичките простотии, които са чули колегите там. Не знам обаче тези, които са успели да ги заблудят, как ще се върнат при тези наложени мерки. Аз обещах на всички, вчера ви казах, че от малка част от проверените декларации, откриваме много сериозни нарушения. Тези, които са попълнили неверни данни, ще си имат проблеми с правосъдието", каза Маринов.

"След като видях днес как обществото проявява самодисциплина, за да защитим всички тези, които спазват мерките, трябва да бъдем по-строги към тези, които ги пренебрегват. Ние ще го направим. Тези мерки целят точно това", добави вътрешният министър.

Над 5000 коли днес са върнати от тези КПП-та. И днес е един от дните с най-много издадени служебни бележки за пътуване по работа, посочи Маринов. Именно тези документи ще бъдат сериозно проверени.

Остава в сила декларацията, която важи и до момента, но вече ще посочва телефон на шефа или собственика на фирмата, издаваща служебният документ, каза още Маринов

Вътре в София ограничения за движение няма да има.

Всички мерки вече са в полезрението на щаба, коментира ген. Мутафчийски вероятността в София да се въведе вечерен час. По отношение на пътуването с БДЖ той допълни, че над 36 влака са отменени за предстоящите празници и предстоят още промени в трафика.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус