София европейски първенец по спад на наемите в моловете

София е европейски първенец по спад на наемите в моловете и търговските улици, сочи проучване на "Колиърс Интернешънъл" (Colliers International) за първото тримесечие на 2012 г.

С една пета са поевтинели наемите в българската столица на годишна база, показва проучването. Към края на март наемите в най-горния сегмент на търговските улици в София са били средно 40 евро/кв. м на месец. Малко по-ниски са били средните нива на търговските площи в моловете - 32 евро/кв. м. Доходността в търговски площи е между 9 и 9.5%.

Пазарът в София е следван от този в Атина със спад от 12%. Средните наеми в гръцката столица са се понижили до 150 евро/кв. м на търговските улици и 45 евро/кв.м в моловете.

От третото тримесечие на 2010 г. наемите на магазините в София и Атина вървят надолу, показва проучването.

Като цяло пазарът на търговски площи е стабилен, като в някои градове са отчетени ръст на наемите. Начело в класацията са Виена и Хамбург, където цените са се повишили съответно с 14% и 12%, следвани от Лондон - с 11%.

Британската столица остава най-скъпият пазар по отношение на наемите на търговските улици с 1076 евро/кв.м месечно. След Лондон са Париж, Цюрих, Милано и Женева.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти