София Филм Фест открива с българския “Аве”

София Филм Фест открива с българския “Аве”

След фестивалния си триумф по света, кинодебютът на Константин Божанов “Аве”  ще открие 16-ото издание на София Филм Фест в петък от 19.30 в зала 1 на НДК. И тази година програмата на фестивала съдържа стотици ленти, разделени в няколко рубрики – гала прожекции, международен конкурс, балкански конкурс, Големите майстори, Големите надежди и т.н. Фестивалът ще продължи до 29 март.

Романтичната драма “Аве” разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено, без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Главните роли са поверени на Ованес Торосян (“Тилт”, “Източни пиеси”) и Анжела Недялкова. Партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

 

Филмът ще участва и в Балканския конкурс на филм феста. “Аве” е носител на Специалната награда на журито – Сараево’11 и на наградата на ФИПРЕССИ във Варшава’11.

 

В рамките на филмовия фестивал ще се състои любопитното “нещо като моден и филмов базар в едно”, съобщават организаторите. “Винтидж от старите ленти” ще се проведе в зала “Мати” в малкото НДК от 13 до 19 ч. в неделя.

 

Феновете ще могат да се сдобият с уникални предмети и дрехи, използвани български филмови продукции. Сред тях са велосипед тип тандем от продукцията “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и няколко зелени анораци, носени от Мики Манойлович по време на същата продукция. Ще има реквизитни дрехи от същия филм, напоени с история от Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Николай Урумов, Людмила Чешмеджиева, Васил Василев- Зуека и Стефан Вълдобрев, шлифери на добри и лоши ченгета, парчета “кино” – прожектори, ленти, ролки, кутии, екран. Ще има и плакати на филми, както и неочаквано забавен реквизит на една “вечеря с плодове” от филма "А днес накъде”.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?