София готова да каже "да" на Скопие при подписване на добросъседски договор

Преговорите за подписване на договор за добросъседство с Македония продължават, заяви в понеделник външният министър Кристиан Вигенин след участие в заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел.

 

"Македонската страна е по-заинтересована от подписването на такъв договор, тъй като без това не можем да се съгласим за определянето на дата за начало на преговорите (за присъединяване към ЕС – бел.ред.). Готови сме да кажем "да" във всеки момент, в който договорът бъде подписан, заяви Вигенин в Брюксел.

 

Министърът уточни, че неговият македонски колега Никола Попоски има пълното разбиране и съзнание, че такъв договор трябва да бъде подписан, най-малкото защото в България има такава нагласа.

 

Вигенин не се ангажира със срокове, в които може да се стигне до решение за подписване на двустранния договор.

 

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство.

Споделяне

Още по темата

Още от България