София готви платено паркиране и пред молове, болници и пазари

Платеното паркиране пред молове, болници и пазари отново е на дневен ред в Столична община. Това стана ясно от думите на председателя на транспортната комисия в общинския съвет Радослав Тошев пред ТВ7.

"Няма значение къде се намира търговският обект, щом има огромно струпване на коли и хора, трябва да се въведе "зелена" зона". Тази идея е в период на обсъждане и разглеждане. Следваме стабилни политики по отношение на трафика в града", каза Тошев. Според него това може да стане най-рано след половин година.

Платеното паркиране пред молове, болници и пазари беше в първия вариант за промени в транспортните наредби на общината. Те бяха отделени в т.нар. жълта зона, като паркирането там трябваше да струва левче на час. В сегашните зелена и синя зона пък се предвиждаше да се плаща по два и три лева за час.

Управляващите от ГЕРБ обаче се уплашиха от тройното поскъпване на паркирането в центъра на София и дадоха заден. Така окончателно бяха приети две зони синя и зелена с цени от два и лев за паркиране, а жълтата зона отпадна.

В транспортната комисия на общинския съвет официално не е обсъждано разширяване на зелената зона с молове и пазари, но очевидно посоката е за разширяването ѝ, каза Георги Свиленски от БСП пред Mediapool. Той е зам.-председател на транспортната комисия в СОС.

Откакто е въведена новата наредба за паркиране, няма увеличение на приходите, каза Радослав Тошев. "Целта на новите правила не са приходите. За нас е по-важно да има празни улици в центъра на София и въздухът да е чист", допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес