София готви със 100 млн. лв. по-голям бюджет за догодина

София готви със 100 млн. лв. по-голям бюджет за догодина

Бюджетът на Столична община за 2008 година ще бъде завишен с около 100 милиона лева и най-вероятно ще достигне 800 милиона лева, съобщи в петък за Mediapool започващият втория си мандат като зам.-кмет по финансовите въпроси Минко Герджиков. За тази година Бойко Борисов и неговата администрация разполагаха с твърдо разписани 692 милиона лева за харчене.

Оптимистичната прогноза идва от увеличената събираемост на местните данъци и такси, които се администрират от общински данъчни служби, очакваното поемане и на патентния данък от 1 януари, както и повишените 20 пъти такси за строителни разрешителни. В общинската хазна продължават да постъпват все повече пари и от такса смет заради ежегодното нарастване броя на новите жилищните сгради в София.

В крайна сметка се оправдаха някои от критиките на членове на общинския съвет  по време на дебатите по финансовата рамка от началото на 2007 година. Те обвиниха администрацията, че вкарва подценен бюджет. До края на 2007 г. преизпълнението му може да достигне 55 милиона лева до 745 милиона лева, съобщи Герджиков.

“Предвиждаме около 40 милиона лева от тези пари да бъдат използвани за отчуждаване на земи за реализиране на пробивите “Данаил Николаев” и “Т. Каблешков”, добави Герджиков.

Парите за капиталови разходи за 2008 г. ще бъдат завишени на 170 милиона лева, което е с 50 милиона лева повече от колкото през тази година. Те ще дойдат от може би най-спорното перо в бюджета – строителните разрешителни. Тяхното увеличение беше обявено за незаконосъобразно от съда, но Столична община продължи да ги събира. Мотивът бе, че иначе издаването им трябва да спре.

Известно намаление се предвижда в приходите от продажба на общинска собственост. От 40 милиона лева, те ще спаднат до 10 милиона лева. Причината е, че след толкова много продажби и замени на земя, Столична община вече се вижда по-скоро в ролята на купувач. Парите от приватизация ще останат, колкото през 2007 година – 16 милиона лева.

Леко повишение ще бъде разписано в перото – приходи от общинските дружества. Вместо 4 милиона, те ще бъдат 8 милиона лева.

Графа “Боклук

За дейностите по чистотата на този етап не се предвижда увеличение на общата сума, която се закотви на малко под 100 милиона лева. За тази година по това перо бяха предвидени общо 97 милиона лева. Само за концесионерите ще отидат около 50 милиона лева.

В момента текат не особено шумни преговори по искане на “Икуест” за увеличаване с над 20 процента на заплащането на различните дейности заради натрупаната през последните три години инфлация. До момента общината предлага увеличение с 3.6 процента.

От 50 до 97 милиона лева парите се наместват за балиране, за съхранение на балите, за транспортирането им до сметища на по над 100 км разстояние, за подготовка на проектите за бъдещия завод за боклук и за старите сметища.

Ние им плащаме – те ни ги взимат

Въпреки многобройните скандали с премиера Сергей Станишев, Бойко Борисов ще получи през 2008 г. повече пари от държавата по линията на “Данък общ доход” – 190 милиона лева, което с 30 милиона повече, от колкото бяха отпуснати през тази година. Въпреки това сумата за капиталови разходи продължава да бъде в рамките на символичното – 5 милиона лева.

“Московска” 33 все още виси пред държавата и за метрото. От общинската администрация се надяват през 2008 година отново да бъдат отпуснати 15 милиона лева за неговото разширяване. По този въпрос в момента се водят преговори, но резултат все още няма.

Преотстъпваните от републиканския бюджет средства по сметките на Столична община бе темата, по която започна и все още продължава задочния спор между кмета Бойко Борисов и премиера Сергей Станишев. Лидерът на ГЕРБ, който си спечели втори мандат начело на столичната администрация нееднократно поиска поне 50 процента от парите, събирани от Данък общ доход или около 400 милиона лева. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?