София губи 11 млн. лв. заради лошо водено дело относно почистването

София губи 11 млн. лв. заради лошо водено дело относно почистването

Делото срещу концесионерите по чистотата е водено лошо и заради това общината ще трябва да плати около 11 милиона лева за зимното почистване през 2005 година, заяви в четвъртък общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. Той организира специална пресконференция заради обвиненията от страна на СДС и зам.-кмета по правните въпроси в Столична Община (СО) Юлия Ненкова, че по негова вина София ще трябва да плати освен 8-те милиона лева за чистене на сняг и 3 милиона лихви върху тази сума.

Преди година по предложение на Каролев Столичният общински съвет (СОС) реши да оспорва по съдебен път парите, които концесионерите поискаха за почистването на снега и опесъчаването на улиците през месеците ноември и декември.

В последствие кметството загуби делата на първа и втора инстанция и се чака решение на СОС дали присъдата да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд. Преди два дни Юлия Ненкова обясни, че юристите на общината са направили всичко възможно да спечелят делото като са оспорвали пред съда начина, по който Столичният инспекторат е изготвил фактурите.

Зам.-кметът заяви, че общината е атакувала факта, че в реквизита не са били написани трите имена и длъжността на инспектора Б. Иванова, която е разписала 8 милиона лева.

“Това е абсолютно некомпетентно действие. Вместо да се атакуват фактурите беше изключително елементарно да се вземе справка от БАН колко сняг е валял за тези два месеца. Аз поисках такава и се оказа, че това са точно три дни в края на декември”, заяви Каролев.

По думите му елементарните сметки показват, че ако падналите 95 см сняг се разпръснат равномерно върху цялата площ на София и в последствие се изчисти по тарифите на концесионерите, то те би трябвало декларират разходи за 4,5 милиона лева.

“При това сметката е направена, ако София беше голо поле без блокове. В тези фактури чистата кражба е за около 5-6 милиона лева, защото аз лично видях колко сняг изринаха за тези три дни. Ако правната дирекция бе доказала това ,можеше да докаже вината и на концесионерите и на Столичния инспекторат, което би позволило дисциплинарното уволнение на всички, които са разписали тези фактури”, каза общинският съветник.

Според него Юлия Ненкова няма никакво основания да се явява и да обяснява колко адекватни са нейните действия.

“Тя работи от 15 години в общината. Дълги години е шеф на правната дирекция и всяка една далавера е минала през нейните ръце. Нещо да е обжалвала пред СОС, нещо да е проговорила?”, коментира Каролев.

Според него кметът Бойко Борисов е направил управленска грешка с назначаването на Ненкова за зам.-кмет по правните въпроси.

“За съжаление с изключение на пенсионирани полицаи той не може да привлече някой в своя екип. При него няма да дойде някой доказал се икономист или правист, защото тук не става дума за тенис, футбол и карате”, заяви още жълтият съветник.

 

При назначението на Ненкова Бойко Борисов обяви, че я привлича като зам.-кмет на мястото на Цветан Цветанов заради дългия ѝ опит в общината.     

Споделяне

Още от България