Най-новият пример е от район “Витоша” за 140 търговски обекта

София губи милиони от изтекли договори за наем на общински имоти

Зам.-районен кмет на ГЕРБ чака реакция на сигнала си за "черна каса", необясними дарения и временни назначения

София губи милиони от изтекли договори за наем на общински имоти

София губи милиони от отдавна изтекли договори за наем на общински имоти, за които по неясни причини районните администрации не обявяват конкурси. Проблемът е известен, но вече година и половина не се предприема нищо.

Най-новият случай, за който сигнализира общинският съветник от БСП Георги Кадиев, е за столичния район “Витоша”. Там над 140 атрактивни общински имота са с изтекли договори от 2008 г. и плащат символични наеми на цени от преди десет години.

Изчисленията на Кадиев показват, че за година и половина Столична община е била ощетена с 540 000 лева.

По-интересно е, че преди него за същото сигнализира и зам.-кметът на района Николай Станоев, член на управляващата партия ГЕРБ. Той е подавал на два пъти сигнали до районния кмет и до столичния Йорданка Фандъкова – и двамата негови съпартийци. Първият е от 20 юли 2012 г., а вторият от преди няколко дни – 5 април.

По случая е разпоредена проверка, казаха от пресцентъра на Столична община.

Районният кмет Стойчо Дуков (ГЕРБ) първо обясни, че всички твърдения в сигнала са неверни, но след това се оправда с предишното ръководство на района. “Договорите за над 140-те общински имота са изтекли през 2008 г. и са заварено положение”, каза Дуков. Той не даде смислен отговор защо досега не е обявил конкурсите, но обеща да ги направи до края на годината. “В момента приоритет са ни търговете за хранене в училищните столове”, каза Дуков. Обикновено конкурсите за тази дейност се провеждат през лятото преди началото на учебната година, каквато е практиката в други райони.

“Не е нормално година и половина нищо да не се прави по въпроса. Не може цените да не са актуализирани години наред, договорите да са изтекли, в общинския бюджет да не постъпват хиляди левове и ние да се чудим от къде да намерим пари за нови детски градини и площадки”, коментира Николай Станоев пред Mediapool. Той допълни, че сигнализира за проблема от миналата година, защото не е на това място, за да гледа как се ощетява българският народ. “Аз съм от ГЕРБ, но се съмнявам, че и колегата (б.р. Стойко Дуков) е от ГЕРБ”, каза още Станоев.

Черна каса

Районният зам.-кмет Николай Станоев твърди още, че районният кмет Дуков заедно с главната счетоводителка въртят черна каса. Това се разбрало от платените 6000 лв. за коледното парти на администрацията, които Дуков определил като “безотчетни”. Това станало в присъствието на двама бивши депутати от ГЕРБ, които отново са в листите - Борис Грозданов и Александър Ненков. Те дори се възмутили как може в района да има “безотчетни пари”.

Вместо наем - дарение

В сигнала си зам.-кметът на района дава пример с дърводелски цех, разположен върху общински имот от 400 кв.м. Договорът е изтекъл през 2008 г. и оттогава не плаща наем. Нов търг не е проведен. За сметка на това собственикът на цеха се отблагодарява с дарение от 2000 лв. през 2012 г. “Това е напълно необяснима практика и буди подозрения за цялостните финансови практики в район “Витоша” и Столична община, коментира опозиционният общински съветник Кадиев.

Без договор повече от две години работи и зъболекарски кабинет в Пето основно училище. В 86 -то основно училище във Владая фирма “Бони М” има договор за бюфет. Той е разширен без разрешение и раздава столова храна без нужните документи и права.

Във Второ средно образователно училище има книжарница с изтекъл договор през 2008 г. и стоматологичният кабинет без договор от 2007 г. За обектите е изготвена тръжна документация, но “Търговски отдел” в районната администрация спира процедурата и тя все още не е проведена, пише в сигнала зам.-кметът на района.

“Временни” назначения

Зам.-кметът Николай Станоев сигнализира и за други проблеми като “временни” назначения на служители на отговорни позиции. За година и половина не са проведени нито един от важните конкурси за секретар и главен архитект на района, финансов контрольор, началник на отдели.

Служителите на длъжност “главен експерт” пък са били принудени да си подадат оставки и да приемат да бъдат назначени отново на по-ниска длъжност “старши експерт” заедно с молба за напускане, на която няма дата, твърди Станоев в сигнала.

“Ако тези твърдения са истина би било безпрецедентен натиск над служителите в района, принудени да работят в страх от висящо уволнение”, смята Кадиев.

Станоев твърди още, че от районната администрация са изнасяни документи, без да е информиран ресорният заместник кмет.

Той посочва, че неправомерно главният счетоводител и началник на отдел “Финансово-стопанска дейност” Докузанова съчетава и функцията на секретар на района и е на пряко подчинение на кмета след отказ да се подчини на ресорния си зам.-кмет. От март 2013 г. на Докузанова се поверява и да води и конкурса за столовото хранене в училищата. Същата е забавила умишлено изплащането на субсидиите към училищата в района и така е заплашила финансовата им стабилност, твърди зам.-кметът.

“В деловодството на районната администрация цари пълен хаос... не всички документи се сканират и минават на отчет. Същото е положението и с чекирането на служителите, всеки идва и си отива от работа, когато реши”, твърди Станоев в сигнала си до столичния кмет Фандъкова.

“Гореизложеното води до изграждането на корупционни схеми, уронва престижа на района като институция и руши доверието в ГЕРБ”, обобщава той.

Това е поредният пример за изтичане на милиони левове от бюджета на софиянци. Преди това Столична община даде рекламата на наемателите предложили най-нисък наем от което годишно губи около 6 млн. лв., в същото време избра една от най-скъпите оферти за изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост, за “умното управление” на отпадъците, за зимното чистене на околовръстното шосе, невероятно скъпото разширение на ул.”Опълченска”.

Последните случаи, огласени от Кадиев, пък доведоха до отстраняването на кмета на район “Изгрев” заради раздадени бонуси, директорският борд на “Софийски имоти” заради завишени представителни разходи, както и големите разходи за работно облекло “ала Версаче”, раздавано от “Столичен Автотранспорт” в поделение “Земляне”.

Необясними разлики в размера на наемите

Необяснима е и разликата в наемите за отделни еднотипни обекти на една и съща локация.

Например на ул. “Александър Пушкин” 114 има стоматологичен кабинет от 30 кв.м, който плаща месечен наем от 5.61 лв. В същото време неврологичен кабинет на същия адрес с по-малка площ (26 кв.м) плаща петнадесет пъти повече - 75 лв на месец.

На същият адрес – ул.”Александър Пушкин” 114 се помещават и две амбулатории за първична медицинска помощ (АПМП). Едната - с площ от 53 кв.м плаща 9.45 лв на месец. Другата е с площ 44 кв.м плаща 91.67лв месечно.

Подобен е случаят за търговски обект от 9 кв.м, за който се плаща 243.50 лв. и друг на същата улица двойно по-голям, но на двойно по-ниска цена - 20 кв.м срещу 136.24 лв. месечно

На ул. “Белмекен” два обекта с площ от 12 кв.м плащат съответно 134.29 лв. и 131.45 лв., а трети обект с тройно по-голяма площ 41 кв.м заплаща 162.16 лв. На същата улица охраняем паркинг от 100 кв.м плаща 94.07 лв. на месец.

На ул.”Братя Бъкстон” магазин за плод-зеленчук от 9 кв.м плаща 286.12 лв, а заведение за бързо хранене от 80 кв.м - 389.19 лв на месец.

Друг пример е от ул. “Вихрен”, където магазин от 9 кв. м плаща наем от 38.57 лв., друг магазин от 16 кв.м – 102.76лв, а трети от 15 кв.м – 364.98 лв.

В градинката на квартал “Павлово” пък търговски обект от 6 кв.м плаща 81.74 лв. месечен наем, а друг от 5 кв.м – 886.69 лв.

На спирка “Овча Купел” пред пощата наемите варират от 54 до 155 лв.

На Симеоновско шосе будка за вестници от 9 кв.м плаща 428 лв, а бирария простираща се на 60 кв.м – 382 лева месечно.

За паркинг на ул. “Дамяница” с площ по документи 232 кв.м “Главболгарстрой” плаща наем от 51.35 лв. на месец. Според някои изчисления действителната площ на паркинга надхвърля един декар, е посочено в сигнала.

В документите има още много подобни фрапиращи случаи с атрактивни заведения в Бояна, Симеоново и Драгалевци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес