София и Анкара ще си сътрудничат в противоракетната отбрана

Борисов участва в церемония по официалното посрещане пред сградата на Министерския съвет и поздрави почетната военна част с думите "Мархаба аскер!" сн. БГНЕС

България и Турция ще си сътрудничат в изграждането на противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО. Това се посочва в съвместно изявление на Николай Младенов и неговия турски колега Мехмет Давутоглу след тяхна среща в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Турция в Анкара.

България бе обявила готовност ако Турция откаже да приеме елементи от ПРО, те да бъдат разположени на нейна територия. Вашингтон и Анкара обаче стигнаха до съгласие. Така в провинция Малатия, окръг Кюреджик (Югоизточна Турция), на около 700 км от границата с Иран бе поставен радар от системата. Възможно е елементи от ПРО да бъдат монтирани на кораби, които патрулират в Черно море.

От българското външно министерство обаче не съобщиха в какво точно ще се изразява сътрудничеството между България и Турция за ПРО.

Двамата външни министри обявиха още, че подкрепят стремежа на арабските народи към свобода и демокрация и призоваха за международни усилия, които да доведат до незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия и до диалог и преход към демокрация в арабската страна.

В началото на следващия месец в Истанбул ще се проведе среща на групата "Приятели на Сирия".

В рамките на посещението на високо ниво премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Абдуллах Гюл. Борисов участва в церемония по официалното посрещане пред сградата на Министерския съвет и поздрави почетната военна част с думите "Мархаба аскер!"

Визитата започна с поклонение пред гробницата на Кемал Ататюрк. В почетната книга на музея Бойко Борисов написа: "Имам честта отново да поднеса най-дълбокото си уважение към основателя на Турската република Кемал Мустафа Ататюрк, велика личност и приятел на България. Неговото дело има безспорен принос за всестранното развитие на съвременните българо-турски отношения".

Споделяне

Още по темата

Още от България