"Трансперънси интернешънъл":

София и Букурещ още пораждат най-голямо безпокойство за корупцията

Тесните връзки между бизнеса и правителствата в Европа са подкопали икономическата стабилност

България и Румъния продължават да пораждат най-голямо безпокойство по отношение на корупцията в Европа. Това се посочва в доклада на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" "Колко корумпирана е Европа?" , в който се анализират причините за корупцията в 25 европейски страни.

 

"Докато двете страни гласуваха множество закони за борба с корупцията, както изиска ЕС, този порив на законодателна активност не беше придружен от широкоразпространено приемане на етични норми, действия и поведение", се посочва в доклада.

 

"Трансперънси интернешънъл" отбелязва още, че най-сериозен е проблемът с обществените поръчки в България, Чехия, Италия, Румъния и Словакия.

В света годишно се дават 1 трилион долара за рушвети

"Не мисля, че България е най-корумпираната страна", заяви ръководителят на Международната академия за антикорупция Мартин Кройтнер, цитиран от БНР.

"България, както всички други страни по света има да свърши домашна работа. В някои страни домашната работа е повече, а при други по-малко. Там, където има власт, там има и спекулиране с властта. По цял свят е така. България, както и други страни, има специални въпроси и проблеми, на които да обърне внимание. България в контекста на ЕС има още домашни за свършване. Може със сигурност да се каже, че ситуацията е значително подобрена, но избягвам възможността да споделям решения с магическа пръчка", коментира Кройтнер.

Още

"Тесните връзки между бизнеса и правителствата в много европейски страни са благоприятствали корупцията и са подкопали икономическата стабилност", посочва неправителствената организация.

 

В документа се посочва, че в много европейски страни има пропуски в законите, засягащи лобитата и лобирането, финансирането на политическите кампании и достъпа на обществото до информацията.

 

В документа се посочва, че четири страни в Южна Европа - Гърция, Италия, Португалия и Испания - показват сериозен дефицит при отчитането на дейността на публичния сектор и че в тях се констатират коренящи се дълбоко проблеми с ефикасността, корупцията и нарушенията на законите.

 

Дания, Норвегия и Швеция напротив са най-добре защитени срещу корупцията със своите силни контролни органи, одитори, съдебна система и правоприлагащи агенции.

 

"Но дори и някои от страните, смятани за лидери на почтеността, си остават отворени за евентуална корупция", се посочва в доклада. Като пример се посочват Швеция и Швейцария, които нямат закони за финансирането на политическите партии.

 

В Дания, Германия и Великобритания пък системата за финансиране на партиите далеч не може да бъде давана за пример, пише също в документа.

В доклада "Трансперънси интернешънъл" призова ЕС да даде пример, като приеме стриктни правила за своите собствени институции.

 

"Трансперънси интернешънъл" посочва, че е направила оценка на над 300 национални институции в 25-те европейски страни, за да изготви изводите в доклада си.

 

Организацията отбелязва, че много правителства не дават достатъчна отчетност по въпроса за възлагането на договорите за обществени поръчки, които са на стойност 1.8 трилиона евро годишно. В документа организацията посочва, че само две от оценените страни - Норвегия и Великобритания - защитават адекватно онези, които разкриват данни за злоупотребите и корупцията.

"Трансперънси интернешънъл" посочва, че има и други корупционни рискове. Дванайсет страни нямат ограничения относно даренията за политическите партии, правени от физически лица. Седемнайсет страни нямат правилник за поведението на депутатите,се отбелязва в доклада.

 

В 20 от 25-те проучени страни "Трансперънси интернешънъл" е открила и пречки пред хората, които искат да получат достъп до информация с обществено важно значение.

 

"В Европа много от институциите, които дефинират демокрацията и правят държавата способна да спре корупцията, са много по-слаби, отколкото се допускаше", заяви по повод представянето на доклада директорът на "Трансперънси интернешънъл" Кобус де Свард, цитиран от Асошиейтед прес.

 

"Този доклад повдига смущаващи въпроси във време, когато е нужно едно прозрачно ръководство в Европа, което да се опита да реши икономическата криза", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят