София и Хелзинки могат да си сътрудничат в енергетиката

България и Финландия могат да си сътрудничат в сферите на енергетиката, високите технологии и дървообработката, където Финландия е традиционно силна. Така президентът Георги Първанов очерта възможните общи икономически перспективи пред двете страни в присъствието на официално гостуващата у нас финландски държавен глава Таря Халонен.

Още по време на пленарните разговори на "Дондуков"2 преди обяд, както и в рамките на съвместната пресконференция на двамата президенти, Първанов заяви, че България ще се опита да провокира инвеститорски интерес сред дошлите финландски бизнесмени към предстоящата приватизация на българската енергетика, "а защо не" и спрямо строежа на нова атомна централа у нас.

По-късно през деня, при откриването на българско-финландския бизнес форум в НДК, държавният ни глава заяви, че не бива да се отписва и възможността за сътрудничество в експлоатацията на руските ядрени реактори, каквито има и в двете страни. Според Първанов, не трябва и да се пренебрегва евентуално сътрудничество и по строежа на АЕЦ "Белене, при положение, че има ясно заявена политическа воля за доизграждането на втората атомна централа у нас.

Българските компютърни специалисти да остават в страната, като работят с технологични продукти, произвеждани от Финландия в България, беше другата идеята, лансирана от президента пред българско-финландския стопански среди. "Да внедрим природосъобразни финландски технологии в дърводобива и дървообработването и така да запазим горите си", предложи още Първанов.

Финландската президентка Таря Халонен заяви по време на пресконференцията на "Дондуков"2, че работата на държавните глави била да направят така, че сътрудничеството в бизнеса да върви "леко и бързо".

Тя подчерта, че България и Румъния са също толкова важни за ЕС, колкото и 10-те страни, поканени официално на срещата в Копенхаген. Финландия може да помогне на България в нейния евроинтеграционен процес не само с опита си от преговорите с ЕС, но с опита от членството си, добави Халонен.

Таря Халонен посъветва страната ни да не се фокусира изцяло върху графика на преговорите по влизането в съюза, а да мисли в перспектива да се докаже като "добър член" на ЕС. "Преговорите са важни, но бъдещето - да бъдете добри членове на ЕС, е по-важно", отбеляза тя. "Българите са същински европейци, подкрепят демокрацията, човешките права и правата на малцинствата, както и върховенството на закона", каза Таря Халонен.

Първанов и Халонен споделиха виждането, че присъединяването към ЕС не е само преговори и икономически въпроси, а общност на споделени ценности.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?