София и Петьо Блъсков си даряват имоти за милиони

Общината получава спорен парцел в кв. "Изток" в замяна на терен в кв. "Дианабад"

София и Петьо Блъсков си даряват имоти за милиони

Столичният общински съвет е решил да размени общински имот в кв. "Дианабад" за частен парцел в кв. "Изток", притежаван от Петьо Петьов Блъсков – син на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков. Сделката става под формата на две насрещни дарения, тъй като замяната на общински и държавни имоти е забранена от години.

Решението е взето на заседание на съвета на 12 октомври, като според публикация в "Дневник" това е станало след спешно събиране на бюджетната комисия към общинския съвет минути преди това. На извънредното събиране на комисията е определена оценката на общинския имот.

В резултат на сделката общината ще получи терен от 993 кв. м близо в кв. "Изток". Имотът е до Борисовата градина и до скоро е бил собственост на Блъсков-старши, който пък го получил от майка си. В настоящия общ устройствен план имотът е определен за озеленяване. След поредица от съдебни дела обаче се решава че за него трябва да се направи подробен устройствен план, който да разрешава строителство. През 2014 г. това предизвика недоволството на живеещите в района, които бяха срещу плановете на собственика да направи детска градина и подземен паркинг в имота си.

За да реши казуса, общината е решила да получи като дарение имотът на Блъсков-младши. Според "Дневник" частният терен е оценен на 638 евро на кв. метър или 1.1 млн. лева. Оценката не е част от официалното решение на общинския съвет.

Първоначалната оценка на общинския терен в кв. "Дианабад" е 1.8 млн. лева. Общинският имот обаче е с двойно по-голяма площ от частния - 2049 кв. На извънредното заседание на бюджетната комисия е решено цената на терена да се повиши със 100 евро на квадрат. Общинските съветници в тази комисия често преценяват по свое усмотрение адекватността на независимите оценки на имотите, за които се предлагат разпоредителни сделки. Това често води до дела от страна на засегнатите частни частни лица и фирми.

Заради разликата в цените на двата терена, Петьо Блъсков-младши ще трябва да доплати на общината под формата на дарение 1.137 млн. лева без ДДС. Имотът в „Изток“ ще остане за озеленяване, а този в "Дианабад", който в момента е зелена площ, е отреден за жилищно строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България