София и Рим стиковат позиции за "Южен поток"

София и Рим стиковат позиции за "Южен поток"

България и Италия стиковаха позициите си за бъдещия газопровод от Русия до Западна Европа "Южен поток". Това стана в сряда на среща между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на икономическото развитие на Италия Пиер Луиджи Берсани. Малко по-късно Димитров замина за Москва да преговаря за българското участие в проекта, за който в края на лятото бе подписано споразумение между  руската "Газпром" и италианската ЕНИ.

Берсани съобщи, че Италия вече е провела преговорите с Русия и сега е ред на България. Димитров ще има срещи с руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, пред когото ще защитава българската позиция за участие в проекта.

"Ще поискаме гаранции за суровината на входа на газопровода. Те могат да са от руска страна или от ЕНИ, чиято собственост ще са повечето количества от транспортирания газ", посочи Петър Димитров. Обект на обсъждане ще са и възможностите за трасето през България, както и евентуалните такси за транзит. Маршрутът на газопровода ще зависи от това дали тръгващата от Русия тръба, която ще минава по дъното на Черно море и през България, ще продължи пътя си до Италия през Гърция или през Македония.

Явно София ще се опита да приложи на Москва същия номер, който руснаците  играят относно петролопровода Бургас-Александруполис. От България и Гърция бе поискано да гарантират доставки равни на процентното им участие в тръбата, която ще минава през териториите им или да продават дяловете си от по 24.5 на сто. Възможно е българският кабинет да се опитва да играе по-сложна игра около "Южен поток" в опити да отпуши зациклилия за пореден път проект Бургас-Александруполис. Индикациите в тази посока идват и от факта, че тази тръба също ще е в дневния ред на разговорите, които Димитров ще проведе в Москва по време на първото си посещение там като министър. Досегашните договорености бяха направени от неговия предшественик Румен Овчаров, дългогодишен партньор на Москва по енергийните въпроси.

"Трудно е да се даде срок за реализацията на "Южен поток”, трябва да се договорят параметрите", каза в отговор на въпрос Пиер Луиджи Берсани. Той допълни, че е готов да подкрепи провеждането на международна процедура за проекта в кратки срокове. "Не бива да се забравя, че ЕС също е страна в процеса", посочи италианският министър.

Същото отбеляза и българският му колега, като явно и двамата предпочитат по този начин да се застраховат във връзка с третия пакет от мерки за преструктуриране на енергийния пазар на общността, чийто проект бе оповестен наскоро от Брюксел. Той предвижда инфраструктурни проекти, в които участват трети страни, да бъдат одобрявани от Европейската комисия, която да може да поставя условия към енергийните инвеститори извън ЕС. Новите мерки са насочени най-вече към близкия до Кремъл монополист “Газпром”.

Берсани потвърди интереса на италианската компания "Енел" към изграждането на нова топлоелектрическа мощност на площадката на комплекса "Марица Изток" и към придобиването на 49 на сто от дружеството, което ще инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" и после ще е неин оператор. "Енел" е сред участниците в процедурата за избор на стратегически инвеститор заедно с белгийската компания "Електрабел", чешката CEZ, германските E.ON и RWE.

Димитров обясни, че очаква до края на годината да бъде определен миноритарният акционер за АЕЦ "Белене". "Работи се и по критериите за избор на стратегически инвеститор, който да изгради нова ТЕЦ "Марица Изток", каза Димитров, но призна, че няма срок за изработването им.

Двамата министри обсъдиха също стокообмена между двете страни, като Димитров посочи, че Италия е първият външнотърговски партньор на България по оценки на някои анализатори. Берсани уточни, че се опитват да бъдат такива. Българския министър отбеляза ръста от 14 на сто на търговския обмен между двете страни през тази година. Около 70 на сто от износа ни за Италия е на ишлеме за текстилната и обувната промишленост, внасяме от там машини, транспортни средства, текстил, мебели и др.

Преките инвестиции от Италия у нас са близо 912 млн. евро, но има доста кредити, които не се отчитат от статистиката, отбеляза Димитров. Берсани заяви готовността на Италия да помага на България в администрирането и управлението на структурните фондове от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес