София и Скопие искат от Брюксел съдействие за изграждане на бърза жп връзка

София и Скопие искат от Брюксел съдействие за изграждане на бърза жп връзка

Подкрепа за изграждане на бърза жп връзка между София и Скопие поискаха външните министри на България и Македония Кристиан Вигенин и Никола Попоски в свое съвместно писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и колегата му, отговарящ за регионална политика - Йоханес Хан.

Идеята е новата жп линия да бъде част от коридор №8, съобщава Дарик радио. Разстоянието между двете столици, което е около 220 км, ще може да се взема за 90 мин., но едва в края на 2016 г., когато се очаква да приключи съвместният проект. Влакът стрела трябва да се движи със скорост от около 120-130 км/ч.

"Смятаме, че трябва да бъде отдадено приоритетно значение на проектите, които са насочени към развитие на автомобилната и железопътната инфраструктура, със специално внимание към Коридор №8", се казва в писмото на Вигенин и Попоски.

Те подчертават, че отпускането на по-голяма финансова помощ за завършването на тези проекти е от ключово значение както за двете страни, така и за Евросъюза, защото ще улесни търговския обмен и ще увеличи потока на пътуващи граждани.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?