София и Скопие с общ пазар на ток до 2022 г

София и Скопие с общ пазар на ток до 2022 г

България и Северна Македония ще работят за обединяване на пазарите си на електроенергия и на електропреносните си мрежи до 2022 г, съобщиха в понеделник от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и "Българската независима енергийна борса (БНЕБ), които са подписали меморандум за това с Македонския електропреносен системен оператор (MEPSO) и Македонският пазарен оператор (MEMO). Четирите дружества официално декларират намеренията им да положат всички необходими усилия в следващите две години за обединението на пазарите на България и Северна Македония във времевия интервал ден напред.

Това ще позволи търговци и производители на електроенергия от двете страни да играят на свободния пазар на ток с доставки на количества за следващия ден, което се очаква да подобри ликвидността на търговията с ток, за повиши конкурентността и да балансира по-добре пазарите на двете държави.

Намерението за обединяване на пазарите на ток на двете държави е от пролетта на 2018 г., но реалните стъпки по реализацията му се предприемат този септември, след като МЕМО става номиниран оператор на пазара на електроенергия за територията на Северна Македония.

Интегрирането на краткосрочните пазарни сегменти в регионалните пазарни зони, каквато е тази на двете държави, е от ключово значение за развитието на единния европейски пазар. Това на свой ред е от важно значение за ефективното използване на ресурсите и предпоставка за успешния преход към нискоемисионно производство на електроенергия, наложен от новата европейска политика и предприетото лидерство в борбата с климатичните промени, посочват двете български дружества.

Регионът на Югоизточна Европа се характеризира с голям брой държави, които не членуват в Европейския съюз, което превръща завършването на пазарната интеграция в региона в предизвикателство, допълват от ЕСО.

Страните по проекта са уверени, че успешното пазарно обединение между България и Северна Македония е от първостепенно значение за успешната пазарна интеграция в целия регион.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?