София и Стара Загора са финалисти в конкурса "Предизвикателство за кметове"

София и Стара Загора са финалисти в конкурса "Предизвикателство за кметове"

София и Стара Загора са сред 21 финалисти в международния конкурс "Предизвикателство за кметове" на фондация "Блумбърг Филантропис" (Bloomberg Philanthropies) на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Това съобщиха кметовете на двете общини.

Двата български града са единствените преминали в следващия етап на надпреварата, в който участваха 155 европейски града с население над 100 000 души.

София участва в конкурса с пътуваща работилница, която разкрасява оживени, но занемарени градски места. Идеята е на Destructive Creation, които добиха популярност с подобни акции. Те бяха избрани чрез вътрешен конкурс.

"Столичната община работи активно с граждански организации, които се включват с идеи и действия за развитието на София. Уверени сме, че мобилна работилница ще е работещ проект, решаващ реални градски проблеми", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. В следващия етап на конкурса София ще доразработи идеята си и ще я представи заедно с останалите финалисти.

Състезанието "Предизвикателство за кметове"“ се организира за втора година от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Тази година конкурсът се провежда в Европа за всички градове с жители над 100 000 души. Наградният фонд от 9 милиона евро ще бъде разпределен между 5 проекта.

Състезанието дава възможност за реализация на смели иновативни идеи не само в помощ на самите градове, но и като окуражаващ фактор за останалите да търсят добри решения и иновативни подходи.

Ще бъдат наградени предложения, съчетаващи амбициозна визия и авангардни приложения.

Идеите на общините са насочени към решаване на сериозен проблем, към подобряване на обслужването на гражданите, създаване на възможности за повишаване на ефективността на управление, по-добро взаимодействие с обществеността, както и иновации в здравеопазването, опазването на околна среда, образованието, работата с малцинствата.

Градовете финалисти трябва да представят окончателните си проекти до средата на лятото.

На базата на представянето на проекта, потенциала за въздействие, плана за изпълнение и възможността за прилагане в други градове, през октомври ще бъде обявено класирането на 5-те най-добри проекта.

Най-иновативната, смела и лесно приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро. Ще бъдат раздадени още 4 поощрителни награди по 1 млн. евро.

През 2012 г. фондацията на Блумбърг е разпределила общо 370 млн. долара за реализация на различни проекти. Миналата година инициативата "Предизвикателство на кметовете" беше за градовете в САЩ, като се включиха над 300 града.

Голямата награда беше спечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование - подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.

Споделяне

Още от Общество

Какво правителство е добре да има сега?