София и Тирана ще пишат план за енергийно сътрудничество

Министерствата на енергетиката на България и на Албания да разработят план за сътрудничество между електропреносните и газопреносните системи на двете страни. За това се споразумяха българският премиер Симеон Сакскобургготски и албанският му колега Фатос Нано, който е на посещение у нас.

Изработването на общ план за сътрудничество в областта на енергетиката е в подкрепа на идеята за изграждането на регионален енергиен пазар на Балканите, подчерта след срещата албанския премиер Нано, цитиран от БНР.

Приоритет в разговорите между двамата министър-председатели са били и въпросите, свързани с изграждането на транспортен коридор №8.

Двамата премиери са обсъдили и общите действия на специалните служби на България и Албания в сътрудничеството с трети страни и в борбата им срещу незаконния трафик на хора. Пред медиите Симеон Сакскобургготски подчерта, че трафикът на хора е не само проблем на България и за Албания, но и за цяла Европа и затова е важен обмена на информация между европейските спецслужби. Колегата му Фатос Нано пък каза, че няма информация за връзка между албанската и българската престъпни мрежи за незаконен трафик на хора. Като противодействие на организираната престъпност Нано посочи увеличаването на обмена на информация между България и Албания, съвременното управление на границите по стандартите на ЕС и съвместната дейност на службите по сигурността в двете страни.

Двамата премиери заявиха, че са обсъждали и възможностите за насърчаване на туристическия обмен между двете страни.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?