София и Вашингтон ще обменят отпечатъци и ДНК данни

Джонсън и Бъчварова подписаха споразумението

Споразумение за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили с цел предотвратяване и разследване на тежки престъпления, подписаха България и САЩ в петък, съобщиха от българското вътрешно министерство в събота.

Документът е парафиран във Вашингтон от вътрешния министър Румяна Бъчварова и министъра по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън. Със споразумението се  прилага спогодбата от 2012 г. между България и САЩ за сътрудничество в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.

Целта е повишаване на сигурността и защитата на гражданите на двете страни и особено недопускането на пътуване на лица, свързани с терористична дейност. Споразумението трябва да подпомогне структурите за сигурност на България и САЩ при идентифициране на потенциални терористи или лица, представляващи друга заплаха за националната сигурност, както и извършители на други тежки престъпления като трафик на хора, контрабанда на нелегални мигранти и злоупотреба с документи за пътуване.

Преговорите по прилагащото споразумение бяха финализирани по време на работното посещение на министър Бъчварова в САЩ през юли 2016 г. Документът дефинира процедурите за практическото изпълнение на споразумението от 2012 г., като определя реда и процедурите за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили. Финализирането на споразумението бе и една от предпоставките за постигането на напредък в преговорите за безвизов режим между България и САЩ.

Сегашното подписване стана по време на работно посещение на вицепремиера Бъчварова в САЩ за 71-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк.

Споделяне

Още от България