София има нов зам.-кмет по дигитализацията

30 годишен икономист ще работи по цифровите услуги на столицата

София има нов зам.-кмет по дигитализацията

30-годишният Генчо Керезов е новият зам.-кмет на София, който ще отговаря за дигитализацията. Това стана ясно във вторник при проверка от кмета Йорданка Фандъкова на изграждането на Център за съвременно изкуство в Южния парк, който ще е на мястото на бившата "Топлоцентрала" на НДК.

"Ориентирах се към млад човек от сектора. Това е Генчо Керезов. Той е активен човек. Водих разговори с представители на бизнеса по време на предизборната ми кампания и се срещнах с много млади хора, които ме впечатлиха с желанието си за промяна, но и желанието да участват. Един от тях беше Генчо. Той е завършил Международни икономически отношения в София, работи в голяма международна финансова компания, специализира на различни места в Европа", заяви тя.

По думите на кмета първата му задача е да бъде разработена система за кандидатстване в първи клас, по примера на системата за прием в детските градини.

"Най-много ме впечатли, че е ръководил внедряването на дигитална система за управлението на екип от 1300 души за тази компания. Избира да се върне в София и да започне отначало със собствен бизнес. Със свои приятели правят стартъп в сферата на дигиталните технологии. Той е готов за промяна. Важно е човекът, който ще работи в този сектор, да има нетърпимост към тежка бюрокрация. Надявам се да успее да направи връзката с бизнеса в София", допълни кметът.

Назначението бе очаквано, след като на 12 юни тази година досегашният зам.-кмет с ресор "дигитализация" Владимир Данаилов застана начело на Фонда на фондовете, който управлява над 1 млрд. лв. ресурс от еврофондовете и мястото остана вакантно.

На практика Данаилов се задържа на поста заместник кмет по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" в Столична община по-малко от половин година. Преди това от 2016 г. до края на 2019 г. той беше начело на Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции.

Данаилов се присъедини към екипа на "Фонд на фондовете" в момент, в който голяма част от публичния ресурс на дружеството е договорен и се инвестира ускорено в конкретни проекти и инициативи.

Споделяне

Още от България