София избра една от най-скъпите оферти за “Лъвов мост”

Скрито остава как Столичната община предпочете петия по сбор точки пред останалите кандидати

София избра една от най-скъпите оферти за “Лъвов мост”

Столичната община избра една от най-скъпите оферти за изграждането на кръстовището на две нива на “Лъвов мост”. Търгът се печели от обединение “Лъвов мост” с водещ партньор “Главболгарстрой” (ГБС) на Симеон Пешов, съобщиха от кметството в петък.

Официално решението на комисията все още не е публикувано, но компаниите са уведомени за резултатите. Така остава скрито за обществото как Столична община предпочете една от най-скъпите оферти, която зае пето място в комплексната оценка, пред другите четирима кандидати. Според неофициална информация всички кандидати, получили по-висока комплексна оценка са отстранени от търга заради пропуски в ценовите предложения.

От седемте отворени оферти цената на ГБС беше 22.26 млн. лв., като по-висока от тяхната беше единствено на консорциум “Хидрострой – Мостовик” - близо 48 млн. лв. За сравнение най-ниска цена даде обединение “Трейс Лъвов мост” - 14.7 млн. лв.

Съгласно тръжните условия изборът на победител става с комплексна оценка, включваща три показателя – цена (55 точки), технически показатели (35 точки) и срок за изпълнение (10 точки).

Така най-много точки събра сдружение “Лъвов мост 2011” с водещ партньор “ПСТ Холдинг” 87.79 точки, следвано от “Трейс Лъвов мост” - 87 точки, турската “Доуш” - 84.94 точки и обединение “Център 2011” с водещ партньор “Геотехмин” - 80.88 точки. Едва на пето място е офертата на ГБС с 78.48 точки.

Кандидатите с ниски ценови оферти не успяха да ги защитят в тяхната пълнота и обоснованост, коментира представител на общината пред Mediapool, пожелал да не бъде цитиран. След отварянето на цените фирмите с ниски цени бяха привикани в кабинета на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, за да дават обосновка на ниските си цени. Любомир Христов не беше открит за коментар.

Участник в търга коментира, че пропуските в ценовите оферти са предимно некалкулирани дейности. В едно от предложенията например липсва сметка за електрическата инсталация на съоръжението. Така крайната цена се оказва нереална и ще трябва да се актуализира в бъдеще.

На друг участник обаче, с повече точки от ГБС, пропускът е, че не е събрал вярно две суми, при което се получава разлика от 10 000 лв., но въпреки това Столична община е предпочела да плати с над 4 млн. лв. повече за изпълнение.

Проблемът с ниските цени отдавна се коментира в строителния бранш. Тук обаче става въпрос, че не се спазват критериите на възложителя за комплексна оценка по точките и методиката, дадени от самия него в тръжната документация.

Най-вероятно част от фирмите ще обжалват търга.

Индикативната стойност на кръстовището на две нива на "Лъвов мост" беше 26 млн. лева. Изграждането му  се финансира със заем от Европейска инвестиционна банка. Срокът за проектиране на обекта, предлаган от фирмите, е между 25 и 40 дни, а за строителството – средно 250 дни.

Строителството на кръстовището на две нива ще започне през 2013 г. поради липса на финансиране за тази година, каза директорът на дирекция “Пътна инфраструктура” Георги Тодоров в четвъртък.

Изграждането на кръстовището ще засегне ремонтирания участък на бул."Мария Луиза", който започна днес, призна вчера шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Той уточни, че по тази причина в засегнатия участък ще се постави сега само 5-6 см асфалтово покритие за да бъдат минимални загубите на средства. 

Така и не беше даден смислен отговор вчера от Столична община защо се налага едно нещо да се ремонтира тази година, а догодина да бъде развалено и след това наново да се прави.

Със сигурност обаче столичани ще имат проблеми с придвижването през бул."Сливница" догодина заради строителството на кръстовището. Така и не стана ясно, защо обектът не беше изграден усперодно със строителството на метрото за да не се налага затварянето и ограничаването на движението на булеварда на два пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес