София излиза от пакета с Букурещ?

Предложението за прекратяване на преговорите на Румъния с ЕС може да се тълкува като начало на усилията за разделяне на България и Румъния в процеса на преговорите, посочва кореспондентката на Файненшъл таймс в Брюксел Джуди Демпси, цитирана от румънския вестник Зиуа.

Демпси допълни, че ако Румъния иска да промени впечатлението за себе си, трябва да постигне резултати в областта на реформите.

САЩ критикуват Румъния за корупцията

Американският посланик в Румъния Майкъл Гест критикува широкоразпространената корупция в бизнеса, образованието и съдилищата в Румъния, както и липсата на свобода на печата в страната.

още

Предложението на евродепутата Арие Остландер преговорите с Букурещ да бъдат прекъснати с мотив, че Румъния не е правова държава, ще бъде обсъдено днес. Очаква се да бъде взето решение дали предложението да бъде включено в доклада за Румъния, който се подготвя от докладчика за страната в Европарламента, баронеса Емма Никълъсън. Докладът ще бъде одобрен от комисията по външни отношения към Европарламента следващата седмица, като през март ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала, уточнява Зиуа, цитиран от БТА.

В коментар по повод отправеното остро предупреждение към властите в Букурещ Зиуа посочва, че това не е първият сигнал, адресиран към румънските управляващи. Хиляди подобни сигнали бяха изпратени директно или чрез посредничеството на медиите или на разузнавателните служби. Арогантността на управляващите обаче изглежда е отегчила представителите на Европейския съюз, пише Зиуа.

Страна извън закона - такава е представата за Румъния, утвърдила се сред европейските официални лица. Пренебрегвайки изискванията на ЕС и на САЩ, управляващите от Социалдемократическата партия (СДП) се опитаха да превърнат това изключително остро предупреждение от страна на демократичния свят в дребен конфликт от политическото кафене, отбелязва вестникът.

СДП измисля въображаеми фронтове, основаващи се на фалшиви аргументи - от възможен конфликт между християндемократи и социалдемократи (Остландер е член на християндемократическата Европейска народна партия, докато в Румъния на власт са социалдемократи, бел. ред.) до отношенията между ЕС и Турция.

В отговор на тези твърдения, холандският евродепутат посочва, че мнението му за състоянието на правовия ред в Румъния се споделя от групата на социалдемократите в Европарламента, пише още Зиуа. По мнението на Остландер, има големи шансове предложението му да бъде прието. Румъния има големи проблеми в областта на корупцията и все още има значителни пропуски по отношение на правовата държава, а това предложение цели да премахне всякакви илюзии във връзка с евроинтеграцията, казва в интервю за Зиуа Остландер.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: