София изостава от европейските градове по качество на живот

Най-доволни са жителите на Копенхаген, Стокхолм и Цюрих

София изостава от европейските градове по качество на живот

Повечето софиянци смятат града си за прекалено шумен, с мръсен въздух, неподходящ за живот на възрастни хора и млади семейства с деца, недоволни са от общинската администрация, нямат доверие на съгражданите си и се страхуват да се разхождат нощем сами. По тези показатели българската столица се намира в долната част на класацията в ежегодния доклад на Европейската комисия за качеството на живот в европейските градове, който бе представен в Брюксел във вторник.

Но в същото време софиянци смятат, че животът им се е подобрил с сравнение с преди пет години, сред най-доволните от градския транспорт в Европа са, смятат финансовото си състояние за добро и че лесно могат да си намерят работа. Оплакванията са, че трудно може да се намери жилище на разумна цена, но това е проблем за почти всички европейски столици, По средата в класацията на 83 европейски града са по задоволеност от здравните услуги, сочи още докладът, представен накратко от еврокомисаря по регионалното развитие Елиза Ферейра във вторник.

Освен София в доклада, изготвен на база интервюта сред около 700 души от всеки от градовете, е включен и Бургас. Крайморският град се нарежда около средата на класацията по повечето показатели.

Като цяло на върха по задоволеност в различните сфери са жителите на градовете Цюрих, Копенхаген, Стокхолм и Осло, но водещи в класациите по различни показатели са и малки и почти непознати градове.

В малките градове хората се чувстват и по-спокойни и са по-задоволени от културния живот, макар в големите са да съсредоточени повече културни институции, предлагащи по-богата програма, и принципно да са снабдени с видеонаблюдение.

Девет от десет души в разглежданите градове са доволни от качеството на живот в града си. В Източна Европа повечето смятат, че в последните пет години животът им се подобрил. София е сред топ 10 на градовете, чиито жители са на това мнение.

Осем от десет граждани в ЕС са доволни от зелените пространства и публичната среда в града си.

Най-доволните

Най-задоволени от живота в своя град са жителите на Копенхаген, Стокхолм, Цюрих, Гданск, Брага, Осло, Хамбург, Рен и Кардиф – между 98 и 87 на сто от тях. На дъното са Белград, Палермо, Атина, Истанбул, Скопие, Тирана, Неапол, Рим и унгарския Мисколс. Около 84 на сто от софиянци са доволни от града си.

Доволни от работата си са повечето жители на проучените градове, като най-много си харесват работата жителите на Германия, Швейцария, Австрия, Чехия и Словакия, а най-малко – в Гърция, Италия, Унгария и Испания. В София и Бургас това важи за около 65-72 на сто от хората.

В същото време повече от половината софиянци смятат, че лесно могат да си намерят работа.

Проблем с жилищата във всички столици

Оплакванията в повечето столици са, че трудно може да се намери жилище на разумна цена. Половината софиянци също имат този проблем. В Бургас той е една идея по-малък. Най-зле са Женева, Мюнхен, Хамбург и Стокхолм, където едва 5-6 на сто от хората смятат, че цените на жилищата са приемливи. В Овиедо и Скопие три четвърти от жителите са на това мнение.

Повечето софиянци са доволни от финансовото си състояние. На върха са жителите на Цюрих, шведския град Малмьо и германския Рощок. На дъното са живеещите в Атина, Хераклион и Лисабон.

В Топ 10 на градовете, където хората се чувстват спокойни разхождайки се сами нощем, са Копенхаген, Овиедо, Олборг, Стокхолм, полския Бялисток, Цюрих, Мюнхен, Хелзинки, Грьонинген, Любляна. На дъното са Атина, Рим, София, Лиеж, Марсилия, Истанбул, Неапол, Палермо, Острава и Мисколс.

В Бургас са по-доверчиви от софиянци

В София едва 36 на сто от хората казват, че могат да имат доверие на съгражданите си, което поставя страната ни в червената зона. За сравнение 67 процента от бургазлии си имат доверие. Реално поставя столицата ни след Истанбул и Атина, които са на последните две места на тази класация. Най-доверчиви са в Олборн, Копенхаген и Рейкявик.

47 на сто софиянци смятат, че градът им е добро място за живеене на мигранти, което отново поставя града им на предпоследно място сред разгледаните 83 града по този показател. Жителите на британския град Кардиф оглавяват тази класация с 98 на сто са на това мнение.

Около половината софиянци смятат, че градът им е добро място за живеене на гейове и лесбийки, но другата половина е на обратното мнение. С това те не правят изключение от останалите градове от бившия социалистически блок.

Неподходящо за възрастни

София е на предпоследно място и по мнението на хората, че градът е добро място за живот на възрастни хора. 44 процента смятат така, докато на същото мнение са 99 на сто от хората в първенеца по този показател – датския град Олборг. Но като цяло докладът сочи, че в европейските градове 24 на сто от хората, които се пенсионират, предпочитат да се преместят на по-спокойно и по-зелено място

Българската столица е в долната част на класацията като град, добър за живот на млади семейства с деца. 60 процента от жителите смята така, докато на същото мнение за своя град са 99 на сто от хората в Глазгоу, Лайпциг и Кардиф, сочи още европейският доклад.

В европейските столици хората използват по-малко автомобили отколкото в другите градове. Причините са както по-добре развитият градския транспорт, така и политиките в някои от тях за намаляване на замърсяването на въздуха чрез въвеждане на такси за влизани в центровете. Мъжете по-често използват кола в града - 48 на сто, докато при жените процентът е 44. Най-често лично превозно средство карат хората на възраст от 40 до 54 години, най-малко - пенсионерите. По-младите споделят пътуванията си. Семействата с малки деца ползват двойно по-често автомобил от тези с пораснали деца.

Начело по ползване на градски транспорт

София е в челната десетка по използване на градски транспорт. 55 на сто от хората казват, че се возят на градски автобус, трамвай или тролей. На първо място по този показател е Лондон, където 59 на сто от жителите ползват градския транспорт. На дъното е Подгорица – едва 24 на сто от хората там се качват на обществени возила. Ката цяло проучването сочи, че делът на жените, учащите и пенсионерите в градския транспорт е по-висок.

В Цюрих, Виена и Ротердам са най-доволни от градския си транспорт, най-критични са в Палермо, Рим и Тирана. В София делът на доволните също е доста висок – над 70 на сто, но в Бургас са повече – над 85 процента са добрите оценки за обществения транспорт..

И много малко велосипедисти

Българската столица е на дъното и по брой велосипедисти – на предпоследно място с 8 на сто каращи колелета, докато на върха е Грьонинген с 42 на сто от населението велосипедисти, следван от Амстердам и Копенхаген с 40 и 37 на сто велосипедисти. В Бургас велосипедистите са около 14 процента. Като цяло младежите от 15 до 24 години използват дойно повече велосипеда като средство за придвижване.

Макар в големите градове да има повече театри, кина, музеи и други културни прояви, жителите в по-малките населени места са по-доволни от възможностите за културни забавления. Причината е в това, че за живеещите в крайните квартали на големите градове достъпът до културни прояви е затруднен.

Жителите на Цюрих (97%), Хелзинки (96%) и Виена (95%) са доволни от културния си живот, докато във Валета, Тирана и Хераклион най-малко хора са доволни – между 40 и 55 на сто. В София и Бургас между 68 и 79 процента от запитаните са задоволени от това, което им предлагат театри, музеи, галерии..

В българската столица около 60 на сто са доволни от зелените площи и достъпа до пазари, площади и пешеходни зони. За сравнение в западноевропейските градове това се отнася за над 88 процента от запитаните. В нашата зона са и гръцките и италианските градове.

Недоволство от здравните услуги и от администрацията

Хората в големите градове повече се оплакват от достъпа до здравни услуги. По този показател Бургас попада в долната част с удовлетвореността на 46 на сто от гражданите си, в Цюрих 94% са доволни от предлаганото им здравеопазване. Швейцарският град води класацията по задоволеност и от чистотата на въздуха (93% от гражданите), докато София тук е на опашката с едва 27 на сто от жителите, които смятат, че качеството на въздуха е добро.

Жителите на София не са доволни и от това, че градът е прекалено шумен. Само за 38 процента градът няма проблеми с шума. Още по-малко столичани – 34 на сто, са доволни от чистотата в града, което отново ги поставя сред държавите на дъното по този показател. Палермо и Рим са на опашката с едва 8 на сто от жителите там, които смятат, че градовете им са чисти. Люксембург е начело с 94 процента задоволени от чистотата.

Само шест от десет граждани смятат, че административните процедури в техните населени места са лесни за следване. Жителите в големите градове се оплакват повече от бавни общински чиновници. В София под 40 на сто от хората са доволни от градската администрация, В Бургас – над 50 процента нямат проблем в това отношение.

Споделяне

Още от България