София купува още 10 трамвая втора ръка от Прага

София купува още 10 трамвая втора ръка от Прага

Общинското дружество "Столичен електротранспорт" ще купи още 10 трамвая втора употреба от Прага. Средствата за придобивката - 400 000 лева, ще бъдат осигурени от Специализирания общински приватизационен фонд.

Трамваите трябва да са произведени най-рано през 1995 година. Единичната стойност на една мотриса е около 40 000 лева.

Трамваите втора употреба трябва да заменят 5 мотриси от 1980 година и 5 безмоторни вагона. Според доклада за купуването на трамваите ремонтът на вагоните излиза по-скъпо от придобиването на по-новите превозни средства от Прага.

София вече на два пъти купи трамваи втора ръка от Прага. Те се движат по линиите 20 и 22.

Иначе Специализираният общински приватизационен фонд планира да отпусне 7.4 млн. лева за нови проекти през тази година. Други 40.32 млн. лева ще бъдат дадени за покриването на разходи по започнати в предходни години обекти. Голяма част от тази сума е за проекти от миналата година, когато приватизационният фонд имаше да разпредели около 50 млн. лева. Основната част от тях дойдоха от продажбата на общинския дал в Общинска банка. Той беше купен от лихтенщайнски фонд, а парите бяха осигурени от собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов.

В четвъртък Столичният общински съвет ще гласува разрешението за купуването на трамваите втора ръка, както и програмата за работата на приватизационния фонд за тази година.

Споделяне

Още от България