София може да остане без полиция по Коледа

Снимка: БГНЕС

Има опасност столичните полицаи да откажат да работят за коледните празници, обяви в сряда Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Той обясни, че полицаите отдавна са изработили допустимите по закон часове извънреден труд.

"Макар столичните полицаи да не са ангажирани с охраняването на границата, те бързо изразходват допустимия по закон извънреден труд заради множеството събития, на които има присъствие на много хора, а тази година и покрай президентския вот", каза Попов. Той все пак изрази надежда, че полицаите ще отидат на работа.

Пред Mediapool той обясни, че при изчерпване на определените със закон часове извънреден труд, всеки полицай трябва да даде изрично съгласие да бъде ангажиран за дежурства. По думите на Попов много от полицаите в София и страната вече са достигнали до лимита на часовете си.

"Предполагам, че много от колегите ще се съгласят да работят допълнително заради своя професионализъм и защото обичат работата си, но вчерашното гласуване в бюджетна комисия може да обърне тази тенденция", каза Валентин Попов.

Преди ден депутатите отказаха да увеличат базата, върху която се начисляват възнагражданията в МВР. В момента тя е малко над 380 лева. Служителите искаха тя да се увеличи с 10%, което би довело до увеличение на заплатите в системата между 60 и 80 лева.

На 9 септември същата синдикална организация обяви, че част от полицаите се готвят за протестни действия заради удържане на парите за извънреден труд, положен от техните колеги на границата през 2015 година.

Тогава ставаше дума за удържани над 120 000 лева през пролетта на тази година без съгласието на служителите. От синдиката коментираха, че става дума за "откровена гавра" с граничните полицаи.

Само преди две седмици синдикатът обяви, че полицаите ще излязат на протест на 26 ноември или на 3 декември. Причината бе искането им за увеличаване на бюджета на МВР с 20%. Според полицаите тези близо 200 милиона лева допълнително трябва да отидат за увеличаване на заплатите и за подсигуряване на дейността на полицията.

Правителството е подготвило проектобюджет на МВР за 2017 година в размер на 1.2 милиарда лева, което е увеличение с близо 109 милиона лева в сравнение с тази година. Полицаите напомнят, че тези пари ще отидат само за изплащане на обезщетенията на напускащите и пенсиониращите се

"От 2009 година насам заплатите на служителите в МВР са се повишили с не повече от 15 процента. Нещо повече, ако тази тенденция се запази, очакваме в обозримо бъдеще да започнат да бъдат назначавани полицаи и пожарникари със стартови заплати, които ще бъдат, според нас, опасно ниски - до минималната за страната", каза Попов.

По думите му в момента няма точно определена дата за протест, но не изключи да се стигне до спонтанни протести, както през ноември миналата година.

"Този път ние няма да се опитваме да успокояваме хората, а ще се включим редом до тях в протеста", обяви шефът на синдикатът.

Той допълни, че има сериозен недостиг на дрехи и оборудване за полицаите, които работят по границите:

"Не достигат униформи, палатките са само 52, а дървата едва сега започват да се доставят въпреки ниските температури", обясни шефът на синдиката.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?