София може да поеме още милион жители

Сн. БГНЕС, архив

Още един милион души може да живеят в София като използват съществуващия сграден фонд или потенциалните нови жилища във все още незастроени територии. Жилищният капацитет на столицата е за около 2.45 млн. души. При последното преброяване в града е имало 1.325 млн. жители.

Данните за капацитета на столицата са от анализ на екип на "Визия за София", които би трябвало да работят по нови общ устройствен план на града. Те бяха представени от директора на общинското предприятие "Софпроект" арх. Любо Георгиев.

От кварталите в границите на града най-големи възможности за поемане на още жители имат "Малинова долина - запад" (почти 35 000 души), "Манастирски ливади - изток" (26 700 души) и "Горубляне" (20 400 души). Стойностите са изчислени при 30 кв. метра на жител.


Източник: "Визия за София"

Другите територии с потенциал за ново жилищно строителство са село Волуяк (около 10 000 жители) и НПЗ "Кремиковци" (3325 жители). С потенциал са също селата Иваняне и Герман и кв. "Кумарица" на Нови Искър. Във всяко от тези три населени места може да се заселят още около 10 000 - 11 000 души на базата на незастроените имоти, върху които могат да бъдат направени жилища.


Източник: "Визия за София"

"Крайните резултати на изследването показват, че при 30 кв.м./ж. територията на Столична община може да поеме близо 2.5 млн. жители, от които близо 1 млн. нови. Дали това някога ще стане реалност зависи не толкова от това какво предвижда общият устройствен план, а от демографските и икономически тенденции на местно, национално, а дори и международно ниво", пише в анализа на "Визия за София".

В него се напомня, че дори и в момента "изграждането на нова публична инфраструктура (улици, канализация, паркове, училища и т.н.) изостава спрямо темпа на строителство и запълване на капацитета от нови жители". Проблемите са изключително остри в кварталите, застроени през последните десетилетия като "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "ВЕЦ Симеоново", "Малинова долина". На тези места почти няма общински или други публични терени за строителство на училища, детски градини, площадки за игра, паркове. Това пък създава проблеми като недостиг на места в детските градини или училищата не само за живеещите в новите квартали, но и за хората от съседните по-стари комплекси.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?