София може да съкрати с 30% времето за строеж на завод за смет

София може да съкрати с 30% времето за строеж на завод за смет

Времето за извършване на всички необходими процедури, придружаващи строежа на завод за преработка на боклука на София, ще се съкрати с близо 30 процента, след като в четвъртък Столичната община (СО) получи сертификат за първокласен инвеститор от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Сертификатът ще позволи да бъдат извадени ускорено разрешителните за строеж, ОВОС и изграждането на пътни артерии.

Председателят на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев каза след връчването на сертификата, че държавата може да помогне за изграждане на второстепенната инфраструктура като локални пътища и енергийно захранване до завода със свои средства

Общата стойност на проекта е 257 милиона лева, общината ще ги изхарчи за 5 години. През първите три години в съоръжението ще бъдат инвестирани 187 милиона лева. Според общинските разчети, заводът трябва да започне да заработи до началото на 2011 година.

В официалното съобщение на СО се казва, че парите за съоръжението ще се осигурят със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), от структурните фондове на ЕС и собствени приходи. От повечето публични изявления на кмета Бойко Борисов досега ставаше ясно, че парите за завода ще дойдат преди всичко от Европейския съюз.

Все още не се знае в каква пропорция ще бъдат разпределени различните източници на финансиране. Повечето инвестиционни оферти, които бяха събрани от общината за строеж на завода, бяха на цени между 40 и 140 млн. евро.

На срещата между кметската администрация и ръководството на БАИ, зам.-екокмета на София Мария Бояджийска съобщи, че до средата на юли тази година трябва да бъде избран консултантът, който ще препоръча технологията за преработка на сметта и подходящия терен. Обществената поръчка е обявена на 10 юни.

Стоян Сталев отбеляза, че СО е първата публична институция, която получава такъв сертификат.

Трима селяни

Въпреки тържествения характер на събитието и наличието на солиден брой репортери, кметът Бойко Борисов изрази недоволството си от липсата на национален ефир.

“Темата за боклука е единствената, която умишлено и злонамерено се политизира. Не е случайно, че днес, когато се връчва на общината сертификат за първи клас инвеститор, ги няма трите национални телевизии. Когато обаче някъде се съберат трима селяни да протестират, там се отива с ПТС (б.р. Подвижна телевизионна станция) и се правят живи връзки”, обясни той и добави, че всичко, което се прави по темата с боклука, се одобрява и от Европейската комисия.

Капацитетът на съоръжението ще бъде за преработка на около 1000 тона боклук дневно. Когато бъде открито, в него ще работят 70 души. Общината е предвидила три терена, където заводът може да бъде построен – край Долни Богров, пречиствателната станция “Кубратово” и в землището на Кремиковци.

Споделяне

Още от Бизнес