София набеляза ВиК проекти, за които ще иска пари от ЕС

София набеляза ВиК проекти, за които ще иска пари от ЕС

Столичната община направи стъпка напред към кандитастването за средства за ВиК мрежата на града и околностите от европрограмата "Околна среда". Местната власт може да финансира с евросредства проекти за общо 500 млн. лева. От тях 400 млн. лева трябва да дойдат от бюджета на ЕС, а останалите да бъдат осигурени от местната власт. За отпускането на средствата общината трябваше да има готово регионалното прединвестиционно проучване.

В оперативната програма "Околна среда" са заделени 2.3 млрд. лева за ВиК проекти. Усвояването на парите обаче изостава драстично, рискът от загуба на средства е голям, а повечето прединвестиционни проучвания по региони не са готови.

Проектът на София на този задължителен за отпускането на евросредсдтвата документ беше представен във вторник. Той включва разширен списък от потенциални ВиК обекти, от които общинският съвет трябва да избере тези, за които ще се искат пари от еврофондовете. Списъкът трябва да бъде разгледан до края на годината. Очаква се, ако всички обекти по "Ооколна среда" се реализират да се увеличи основно канализационната мрежа в общината. В момента 76% от територията ѝ е покрита с канализация. Очаква се след инвестицията на нови 500 млн. лева този дял да се увеличи до 90 на сто.

С голяма сигурност в крайния списък с обекти, които ще се финансират по европрограмата, ще влязат пречиствателните станции за питейни води "Бистрица" и "Панчарево", които ще бъдат модернизирани и реконструирани. Ще се увеличи и капацитетът на стопанството за третиране на утайките от пречиствателната станция за отпадъчни води "Кубратово".

Чрез инвестиционната програма на дружеството "Софийска вода" и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще бъдат изграждани обектите, които не са включени за финансиране по ОПОС. В следващите 5 г. във  ВиК-инфраструктура на Столична община ще бъдат направени инвестиции на стойност над 800 млн. лв., съобщиха от общината.

Иначе стратегията за ВиК сектора на местната власт показва, че в мрежата трябва да бъдат инвестирани 2 млрд. лева, но не се знае от къде ще бъдат осигурени всички нужни средства.

В момента се изгражда и разширява канализационната мрежа в кварталите "Симеоново", "Бенковски", "Модерно предградие", "Горна баня", местност "Сливница" в район "Люлин", Горубляне и Овча купел, и се реконструира канализационната мрежа в централна градска част.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес