София налива два милиарда лева в транспортната инфраструктура до 2016 г.

През тази година започват ремонтите на булевардите “Цариградско шосе”, “Дондуков” , “Опълченска” , “Ботевградско шосе” и “Ген. Владимир Вазов”

София налива два милиарда лева в транспортната инфраструктура до 2016 г.

София ще налее над два милиарда лева в транспортната инфраструктура през следващите четири години, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Две трети от средствата са за изграждането на третия лъч на метрото и неговото разширение. Останалите ще се използват за изграждането на нови улици и кръстовища на две нива, както и за ремонт на уличната мрежа. Основното финансиране ще дойде по линия на европейските програми. Останалата част са кредити от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и от общинския бюджет.

Столичният общински съвет днес даде мандат за преговори с ЕИБ за теглене на 200 млн. лева за изграждането и ремонта на 22 основни булеварда. Очаква се кредитното споразумение да бъде подписано през април, каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Заемът трябва да бъде усвоен до края на 2016 г.

Приемането на транспортната програма за следващите четири години обаче беше отложено. Причината е, че съветниците искаха да се запознаят по-подробно с над 100 включени инвестиционни проекта за изграждане и рехабилитация на улици. Общо дължината на улиците в София е 3400 км, от които 428 км са с първостепенно значение.

Някои от предложенията предизвикват въпроси за необходимостта от ремонт на определени участъци от настилката или тротоарите, показва първоначалния прочит на документа. От всички включени предложения готовност да се започне строителство има само за един – кръстовището на две нива на Лъвов мост, където има избран изпълнител. За още два обекта – за бул.”Дондуков” и ул.”Опълченска” - тръжните процедури са в ход. За останалите обекти предстои да бъдат обявени, съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. По думите му план графикът за тази година включва още ремонта на булевардите ”Цариградско шосе”, “Ботевградско шосе” и “Ген.Владимир Вазов”.

Разширение на 650 метра от ул.”Опълченска” за 5.8 млн. лв.

В момента е в ход поръчката за избор на изпълнител на разширението на ул. “Опълченска” от бул. “Александър Стамболийски” до бул. “Сливница”. Прогнозната стойност на обекта, който е с дължина от 650 метра е 5.8 млн. лв. без ДДС. Оферти могат да се подават до 16 часа на 4 март. Обектът трябва да бъде готов до края на 2014 г., става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Това е последния етап от разширението на ул.”Опълченска от Руски паметник до Централната жп гара, което тече вече повече от 15 години. Прогнозната стойност на обекта е толкова висока, защото “тук не става въпрос за повърхностен и палеативен ремонт, а за цялостен”, обясни Любомир Христов. Около 60% от сумата ще отида за изграждането на подземната инфраструктура. Тя включва две големи шахти с размери 10 на 6 метра, както и канализационен колектор с размери 4 на 1.2 метра. По този начин ще бъде решен проблемът с наводняването на мазетата при обилни дъждове, обясни Христов.

По време на строителството ще се наложи бутането само на една къща в участъка между улиците “Симеон” и “Кирил и Методий”. Къщата музей на “вожда и учителя на българския народ” Георги Димитров няма да бъде засегната при реконструкцията, увери Христов. Първоначалния проект предвиждаше част от нея да бъде разрушена. Това беше причината навремето разширението в този участък да не се направи.

Високата стойност на обекта беше обяснена и с новото улично осветление за 400 000 лв. и подмяна на контактната мрежа за тролеите за още 400 000 лв.

В крайна сметка при търговете обикновено се постигат по-ниски цени заради силната конкуренция в бранша, каза Любомир Христов. Практиката обаче показва, че въпреки по-ниско постигнатите цени общината сама предпочита да даде поръчката на едни от най-скъпите оферти с мотива за по-качествено изпълнение. Такива са случаите с Лъвов мост на ГБС и надлез “Надежда” на варненската “Хидрострой”, която се управлява от общински съветник от ГЕРБ.

Ремонтът на бул.”Дондуков” - 6.66 млн. лв.

В момента тече търгът за избор на изпълнител на ремонта на бул. “Дондуков” от ул. “Кракра“ до Младежкия театър. Техническите оферти на кандидатите вече бяха отворени и се очаква скоро да бъдат отворени и ценовите. Прогнозната стойност на обекта е 6.66 млн. лв. без ДДС.

Проектът предвижда паветата да бъдат сменени с асфалт. Ще бъде направен ремонт и на трамвайната контактна мрежа, както и на релсовия път по ул.”Кракра”. Планирано е изграждане на перони в района на трамвайните спирки. Те ще са на кръстовищата на бул. “Дондуков” с ул.”Раковски” и с бул.”Васил Левски”. Ще бъдат изградени нови тротоари. Ще се направи ремонт и на уличното осветление.

Ремонтът на 10 км от “Цариградско шосе” за 19 млн. лв.

Предстои да бъде обявен търг за ремонта на бул. “Цариградско шосе” в участъка от “Алея Яворов” до моста над река Искър. Прогнозната стойност на отсечката от 10 км е 19 млн. лв.

За обекта има готови работни инвестиционни проекти за надлезите и издадени разрешения за строеж. Остава само да се избере строител.

Освен цялостна подмяна на пътната настилка ще бъде направен и ремонт на 5 надлеза, транспортния тунел и на три пешеходни подлеза. Останалите осем пешеходни подлеза бяха ремонтирани през 2010 – 2011 г. Мостовите съоръжения също ще бъдат рехабилитирани, а тротоарите обновени. Ще се направи ремонт и на уличното осветление.

Плановете на Столична община са ремонтът на булеварда да приключи през 2014 г.

Ремонти и на булевардите “Ген. Владимир Вазов” и “Ботевградско шосе”

През тази година ще започнат и ремонт на булевардите “Владимир Вазов” от моста “Чавдар” до бул.”Ботевградско шосе” и на ”Ботевградско шосе” в участъка от ул.”Летоструй” до околовръстното шосе, каза зам.-кметът по транспорта.

За тях има изготвени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж, което позволява поетапното им изпълнение, уточни Христов. Остава да се изберат изпълнителите, като Столична община все още не е обявила търговете.

В момента пътуването, особено по бул.”Ген.Владимир Вазов”, може да предизвика сътресение на мозъка. Пътната настилка е в ужасно състояние, цялата на кръпки, с много пукнатини, слягания и коловози. При обилни валежи пък често се образуват големи наводнени участъци.

Проектите за ремонт на двата булеварда предвиждат освен подмяната на пътната настилка да се направи ремонт и на 23 кръстовища и 5 пътни възли.

През 2011 г. Столична община ремонтирани моста “Чавдар” и пет от подлезите, а през 2012 г. се извърши ремонт и на пет от мостовите съоръжения по бул. “Ботевградско шосе” срещу 1.66 млн. лв. с ДДС от варненската “Инжстройинженеринг” По тази причина тези съоръжения не са включени в проектното предложение.

Останалите булеварди и улици

Освен тези шест обекта още двайсетина са включени за финансиране със заема от ЕИБ. Тяхното изграждане обаче ще започне след 2014 г. Това са разширението на бул.”Тодор Каблешков” от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III", както и изграждане на северното платно на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до ул."Емилиян Станев". За този обект се говори още от времето на кмета Стефан Софиянски.

Ще бъде ремонтирана и натоварената ул. “Богатица“ в участъка между булевардите “Арсеналски“ и “Джеймс Баучер“. Ще се направи ремонт и на бул. “Монтевидео” от бул.”Никола Петков” до ул. 763

В програмата е залегнал и основен ремонт на бул."Прага" в участъка от бул."Ген.Скобелев" до бул."Пенчо Славейков".

В район Витоша ще се ремонтират улиците ”Кумата” и “Нарцис”, като ще се направи и ремонт на моста над река Драгалевска.

Основен ремонт ще се направи и на бул. “Сливница” от бул. “Константин Величков” до бул. “Петър Дертлиев”, включително и на надлеза при Захарна фабрика.

Целият булевард Арсеналски ще бъде ремонтиран основно, както и бул.“Никола Мушанов” от бул. “Възкресение” до ул. “Житница”, бул.”Овча купел” от ул. “Житница” до бул. “Президент Линкълн” и бул. “Президент Линкълн”.

Ще се ремонтират и бул.“Шипченски проход”, ул.”проф.Иван Странски” и ул.“Георги Сава Раковски”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?