София наложи вето: Скопие да спре антибългарската кампания

Според Каракачанов елитът в Северна Македония живее в измислен от Белград свят

Каракачанов и Захариева, сн. БГНЕС, архив

България блокира Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС, след като не одобри преговорната рамка на югозападната си съседка по време на Съвета по общи въпроси, който се проведе онлайн във вторник. София одобри рамката за присъединяването на Албания, но засега смята, че македонските управляващи не са показали готовност за компромиси. 

Преговорите между София и Скопие ще продължат под германска егида като целта е процесът да се отпуши до края на годината, когато изтича ротационното европейско председателство на Берлин.

След заседанието на Съвета по общи въпроси външната министърка Екатерина Захариева призова македонските управляващи да изпълнят условията ни вместо да си губят времето в антибългарски кампании. 

Българската страна вече обяви, че промяна в позицията ѝ може да има, ако Скопие се съгласи да подпише нов документ, който да гарантира, че Договорът за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 година, ще се изпълнява. Засега македонските управляващи не дават сигнали, че са готови на подобна стъпка. 

Българските изисквания не са отразени и в проекта за преговорната рамка, въпреки че София ясно заяви позицията си пред другите страни членки.

"Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в този вид. Настоявахме в преговорната рамка да залегнат три основни условия. Първо е придържането към формулата за езика от 1999 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени", каза Захариева, уточнявайки, че позицията на страната ни се основава върху рамковата позиция на парламента от октомври миналата година.

Захариева за пореден път припомни, че едно от основните условия за страните, които кандидатстват за членство, е да нямат отворени въпроси със своите съседи, защото те отслабват ЕС.

"Готови сме да продължим преговорите, когато има готовност за компромиси от другата страна", допълни тя.

Във вторник вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров припомни основната теза на Скопие.

"Ние се опитвахме дълго време да дадем шанс на този процес и обществеността ясно вижда това. Ние искаме членство в ЕС, ние искаме да започнем преговори, но ние няма да преговаряме за това кои сме и какъв език говорим. Ние сме македонци, говорещи македонски език - това е наше сувереннно национално право", каза Димитров.

В Скопие езикът към София се втвърди, като българското вето се представя като опит за изнудване.

След непоследователна политика на правителството през последните три години сега България се озова в деликатната и неудобна ситуация да е единствената държава, която блокира Скопие. Решение, което е безспорно срещу българските и европейските геополитически интереси. България настоява добросъседските отношения да бъдат критерий за членството на Северна Македония в Европейския съюз, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония и формулировката за езика да бъде "официалния език" на страната-кандидат, а не "македонския език". 

Захариева насърчи Скопие да не се отказва

По-рано във вторник Захариева коментира, че Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. 

"В момента България не счита, че тя е готова. България продължава да бъде поддръжник на разширяването на членството на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце", каза Захариева пред БНТ.

Тя посъветва съседската държава да не се отказва при първата трудност, която срещат по пътя – одобрението на преговорната рамка. 

"Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път", допълни тя.

Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече, коментира Захариева.

По думите ѝ в медиите в Северна Македония има "страшно много подвеждаща информация".

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на "очерняне" на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това", каза Захариева.

Kaракачанов: Елитът в Скопие живее в измислен от Белград свят

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов от своя страна посочи, че "българската държавна политика можеше да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока".

"И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят, с цел да насажда омраза към българите и България", коментира Каракачанов.

"България всъщност казва "не" не на Република Македония и на нейните граждани, България ще каже "не" на този език на омразата, "не" на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история", допълни той пред БНР.

"С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим". В Скопие разчитаха, че някой друг – по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес", посочи той.

Kaракачанов редовно демонстрира снизходително и обидно поведение спрямо Скопие, което провокира ответни реакции от проруската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ.

"Аз поисках ясни индикации, че Северна Македония няма да предяви малцинствени претенции в България, както и да престане езикът на омразата, излъчван от македонските медии и учебници. Скопие не даде такива гаранции и не пожела да говори въобще. Имах чувството, докато водехме преговорите, че се опитваме нещо насила да вкараме Северна Македония в ЕС. Имах чувството, че не Македония кандидатства за ЕС, а България кандидатства за ЕС и се моли на тези хора да бъдат нормални, да бъдат добри съседи. С такъв тон, с такава политика – България няма друг ход, освен да каже "не", докато тези хора не разберат, че никой на може да притиска България".

Споделяне

Още по темата

Още от България