София настоя ЕК да се оправя с Русия след спирането на "Южен поток"

Томислав Дончев не можа да каже какви загуби очаква България, но се застъпи за проекта и обяви риск от съдебни искове

Томислав Дончев Сн.БГНЕС

София не е единствената силно изненадана европейска столица от решението на Владимир Путин да прекрати проекта "Южен поток", но се оказа сред малкото, които побързаха да реагират на новината, очевидно поддавайки се на целенасочената провокация на руския президент, който назова България като виновна за провала на проекта и я посъветва да си търси многомилионни компенсации от ЕК за загубите, които щяла да претърпи.

Путин обяви решението си късно в понеделник в Анкара, посочвайки, че България не дава разрешение за строежа заради оказвания ѝ от Брюксел натиск.

Във вторник Европейската комисия отказа какъвто и да е коментар на съобщението на Путин за прекратяване на проекта, тъй като не е официално уведомена.

България също не е уведомена, заяви на извънредно свикана пресконференция вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той допълни, че коментарът на България идва по-рано от този на ЕК, откъдето "до момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция, но поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече”.

Проблемът със спирането на "Южен поток" може да бъде решен само от Европейската комисия, България няма да води отделни разговори с Москва, а ще чака от Брюксел "силна и нееднозначна позиция", настоявайки да бъдат защитени интересите на страната ни, която е "уязвима не само от енергийна гледна точка", каза Дончев. В същото време България ще продължава да защитава позицията, че се нуждае от "Южен поток" и неговото спиране ще ѝ донесе загуби не само в геополитически и икономически план, но и риск срещу страната да бъдат предявени съдебни претенции от Москва, че проектът е провален по нейна вина.

Вицепремиерът изпадна в противоречия за загубите

Вицепремиерът изпадна в противоречие за загубите, които, по думите му, ще претърпи България.

Той каза, че те трудно могат да бъдат изчислени, но коментира цитираните от Путин пропуснати ползи в размер на 400 млн. евро годишно като нереални.

Дончев изрази притеснение, че проектът на наша територия поскъпнал до 5 млрд. евро при планирани 3.7 млрд. Той припомни намерението "Българският енергиен холдинг" да вземе заем от "Газпром" за осигуряване на своята част от финансирането на строежа на българското трасе и да го изплаща поне десет години с приходите от транзитни такси, които до момента не са договорени и крайно неясно дали и кога България ще успее да си възстанови инвестициите.

Вместо да говори конкретно за евентуални реални пропуснати ползи, вицепремиерът предпочете да държи политически речи. Той коментира, че с всяка газова връзка по-малко България губи. "Губи от диверсификация, губи от липсата на самата инвестиция. Това са разходи за строителство. Нали се досещате, че няма как изпълнителите и инвеститорите да си докарат цялата механизация. Това е работа и за българския строител, и за българските работници. Ако проектът го няма, това е загуба за България. Допълнително това е загуба на публични приходи, предвид очакваните постъпления за осигуряването на трасе, през което да минава тръбата", каза още вицепремиерът.

Както е известно, консорциумът, определен да изгражда българското трасе, се оглавява от компания на "Газпром" и в него участват няколко големи български строителни фирми, за част от които има съмнения, че са на депутата от ДПС Делян Пеевски, макар той да не фигурира като собственик.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е от Реформаторския блок, сподели изцяло казаното от вицепремиера на ГЕРБ. Неговото единствено включване по време на пресконференцията се състоеше в следното изречение: "Отношението ни продължава да е същото. Оставаме "за" "Южен поток", ще има загуби, това ще е удар върху инфраструктурни и секторни отрасли".

Дончев призова България да формулира единна позиция по Южен поток", което не е много ясно как ще стане при положение, че Реформаторският блок, който е коалиционен партньор на ГЕРБ, е против руския проект и защитава позицията на ЕС, газопроводът засилва зависимостта на Европа и в частност на България от руски енергийни ресурси.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че няма основания за притеснение за руските газови доставки за България през зимата, отбелязвайки, че страната ни има търговски договор с "Газпром" и е платила ноемврийските си доставки и предстои да внесе скоро аванс и за декемврийските.

"Не може да сме разменна монета"

"България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация", продължи с патос Томислав Дончев по повод решението на Русия.

"Южен поток" за нас е важен заради диверсифициращото трасе и очакваното икономическо съживяване на страната", посочи той и припомни, че проектът е записан сред приоритетите на правителството "Борисов", но заради стартираната в началото на юни наказателна процедура от Брюксел относно избора на изпълнител на строежа и неосигурения достъп на трети лица до тръбата, България нищо не може да предприеме, докато ЕК не се произнесе.

По думите на Дончев ситуацията е сложна, но ако ЕС има ясна позиция по въпроса, това би ни дало сила, макар и да не обясни за какво.

От Еврокомисията отдавна и неведнъж са заявявали, че газопроводът може да получи одобрението ѝ, само ако се съобразява с европейските изисквания. При това положение не е ясно как България очаква сега Брюксел да промени мнението си и да го ревизира. Макар и, по думите на Дончев, при разговори преди две седмици в ЕК да е станало ясно, че Брюксел може да преговаря с Русия по "Южен поток" за постигането на взаимно приемливи условия, след вчерашния ход на Путин не е сигурно, че тази опция продължава да стои.

Брюксел да преговаря с Русия

Дончев каза, че вече е провел разговори с представители на ЕК заради тревожната ситуация с изявлението на Путин. "Обясних, че това не е абстрактен проблем, а има много измерения – те не само политически и икономически, а свързани с доставките, както и юридически, тъй като по проекта има сключени договори", каза вицепермиерът.

Той също така обяснил пред Брюксел, че доколкото споровете и разногласията за "Южен поток" са между Русия и ЕК, от другата страна на преговорите трябва да стои ЕК, а не България. Дончев поискал от Брюксел да преговаря с Русия за "Южен поток", защитавайки България.

В отговор от Брюксел казали, че ще бъдат въздържани в позицията си за "Южен поток", докато не бъдат уведомени документално за решението на Русия. Това е ясен знак, че Еврокомисията няма да предприеме първата крачка, още повече че Русия е тази, която ако иска да строи газопровода си на европейска територия, трябва да се съобразява с изискванията на нейното законодателство най-малкото като поиска временно изключение от правилата.

Москва обаче не прави това, а в отговор на въпрос на Mediapool дали българското правителство е готово да поиска такава дерогация за газопровода, Дончев коментира, че това е техническа подробност, преди която трябва да се постигне политическо съгласие дали ще го има проектът.

ЕК ни предлага съдействие за газови връзки с Гърция

Еврокомисарят по енергийните въпроси Марош Шефчович уверил Дончев, че България "може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число и финансиране за междусистемната газова връзка или връзки". "Аз приех с благодарност това уверение, но категорично обясних, че един подобен ход, една помощ от европейска страна, в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток". То може да е само една първа крачка, не и алтернатива", заяви вицепремиерът.

Дончев коментира още, че България няма да води отделни преговори с Русия за "Южен поток", а енергийният министър Теменужка Петкова припомни, че предшественикът ѝ от правителството на Пламен Орешарски – Драгомир Стойнев, вече е делегирал права на Европейската комисия да преговаря с Русия по проекта от името на България.

"Сепаративни действия от една държава не може да направят възможен или невъзможен проекта. Търсенето на изход от ситуацията не предполага сепаративни действия на България, ще настояваме за силна и нееднозначна позиция на Брюксел по въпроса "Южен поток", заяви Дончев. "Солово отиграване на ситуацията е невъзможно", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес