София настоя Скопие да се разграничи от позорното разбиване на паметната плоча на Каймакчалан

София настоя Скопие да се разграничи от позорното разбиване на паметната плоча на Каймакчалан

Министерството на външните работи на България (МВнР) призова Скопие да се разграничи от действията на македонския гражданин, разбил българската паметна плоча на връх Каймакчалан. Македонският журналист Миленко Неделковски, известен със скандална репутация, се похвали във Фейсбук профила си, че е разбил плочата и публикува свои снимки, на които размахва голям чук над купчина камъни. Това стана на 22 септември, когато България чества тържествено Денят на Независимостта.

"Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство“, се казва в позицията на МВнР, разпространена в петък.

В битката при Каймакчалан (12 – 30 септември 1916 г.), която е част от боевете Солунски фронт по време на Първата световна война, една срещу друга се изправят армиите на България и Сърбия. Сръбската страна дава около 4600 жертви, а България - около 2000 войници. Ранените от българска страна са близо 6000.

Макар че Сърбия печели тази битка, тя става стратегическа важна, тъй като заради настъпващата зима прави трудно продължаването на настъплението на силите на Антантата.

"Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви", се казва в официалното съобщение на външното министерство.

Споделяне

Още от България