София настоява Ню Йорк да опрости български дълг от 50 млн. долара

София настоява Ню Йорк да опрости български дълг от 50 млн. долара

Местните власти в Ню Йорк искат България да заплати дължими данъци и такси за български имот в Ню Йорк, съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева във вторник.

Данъците са наложени на блока на постоянното представителство в ООН, като България и Държавният департамент на САЩ настояват, че имотът е освободен от задължения по Виенската конвенция. Според общинските власти обаче натрупаните задължения трябва да се изплатят и в момента се водят разговори по въпроса.

Според неофициална информация местните власти в Ню Йорк искат изплащането на 50 млн. долара, които са натрупани в продължение на много години. МВнР обаче се надява задълженията да отпаднат изцяло или поне частично. 

Управлението на българските имоти в САЩ привлече вниманието след безпрецедентното разкритие на премиера Бойко Борисов, че са натрупани 30 млн. долара глоби, тъй като не се коси тревата на български имот в Ню Джърси. По време на правителственото заседание представителят на Външно министерство – зам.-министърът Константин Димитров заяви: "Приемам напълно вашата критика, г-н премиер".

Весела Чернева съобщи обаче, че няма натрупани такива задължения.

България наистина има имот в Ню Джърси – вила, която не е в добро състояние, но няма натрупани подобни задължения.

България притежава 220 имота в 72 страни, които са придобити основно през 70-те и 80-те години на миналия век. Външно вече подготвя част от тях за продажба, като най-близо до реализация е сделка с български имот в Бон.

Обяснението на Весела Чернева е първата публична реакция на министерството по повод различни критики, упреци и обвинения на премиера Бойко Борисов към дипломатическия състав. Преди няколко месеца, когато реши да изпрати хумориста Шкумбата на консулска длъжност в Чикаго, Борисов коментира, че той е "далеч, далеч над капацитета на хората, назначени в българската дипломация през последните години".

По-рано министър-председателят прогнозира, че над 90% от родните дипломати ще се окажат кадри на Държавна сигурност.

Дали това е така ще стане ясно до края на годината, когато се очаква да приключи проверката на Комисията по досиетата.

Весела Чернева съобщи, че министерството вече е изпратило част от имената, които подлежат на проверка.

На проверка подлежат три групи служители на МВнР - ръководителите на задгранични представителства, техните заместници и генералните консули, членовете на политическия кабинет и служители, заемащи ръководни длъжности от началник отдел нагоре, обясни Чернева.

Не са предвидени ограничения за кариерата на съпричастните към дейността на специалните служби на бившия комунистически режим.

Във вторник стана ясно още, че за да реформира дипломацията, МВнР подготвя промени в Устройствения правилник на министерството и в Закона за дипломатическата служба. 

Споделяне

Още по темата

Още от България