София не даде без пари Ротондата на софийската жп гара за артцентър

София не даде без пари Ротондата на софийската жп гара за артцентър

Столичният общински съвет не даде безвъзмездно за 10 години пространството пред Ротондата на Централната жп гара на фондация "Под гарата", която имаше амбицията да го превърне в център за изкуство и култура.

Вносител на предложението беше председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Тя предлагаше мястото от 6500 кв.м с 43 търговски обекта да се даде безвъзмездно за срок от 10 години на фондацията. Срещу това осемте ентусиасти, стоящи зад проекта, обещаваха, че в срок до една година мястото ще се превърне от най-големия писоар на открито сега – в средище за култура, изкуства и още нещо.

Идеята имаше подкрепата на съветниците от ГЕРБ, но срещна съпротивата на останалите групи. Всички общинари бяха единодушни, че мястото има нужда от промяна и са за превръщането му в артцентър, но се обявиха против начина, по-който това се прави.

Според Вили Лилков от ДСБ и Любка Качакова от НДСВ е редно първо да се обяви конкурс за изработване на концепция в какво да се превърне мястото, в която да участва всеки, който желае. А след това отново чрез конкурс да бъде избран кой да я реализира. Другата опция е теренът да се даде на Асоциацията за развитие на София, която да управлява проекта.

Вили Лилков се усъмни и във възможностите на сдружението да направи необходимите инвестиции за да възстанови мястото, както и да плати необходимите такси за това.

Малина Едрева обясни, че сдружението вече е почистило пространството, организирало е няколко прояви, които са имали успех и призова да се даде шанс на проекта "Под гарата".

Това не е проект "Под гарата", а "Под масата", контрира обаче Любка Качакова. Според нея ако от съчувствие се даваха медали, всички трябваше да са олимпийски шампиони.

Споделяне

Още от Общество