София не очаква Македония да обяви териториални претенции

Захариева пак припомни нуждата от ревизия на македонските учебни програми по история и литература

Екатерина Захариева, сн. МВнР

С договора за добросъседство с Македония България е защитила интересите си и към нея няма да има нито териториални, нито други претенции, коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.  Тя приветства споразумението между Атина и Скопие за новото име на Македония и коментира, че България има интерес от стабилни съседи. 

"Не случайно настоявахме толкова много договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан като предпоставка за започване на преговорите за името. В него има всички гаранции за липса на териториални претенции, както и много други гаранции за България", каза Захариева пред Нова телевизия. 
 
В края на миналата седмица Захариева се срещна с македонския премиер Зоран Заев, който, каза цитиран от МВнР, че занапред Македония ще дава всички гаранции, нужни на България.
 
Премиерът Бойко Борисов обаче по-рано не изключи възможността при промяна на името, договорът за добросъседство да бъде ревизиран. БСП пък поиска гаранциите да бъдат заложени в преговорния процес за присъединяването на Македония в ЕС. 
 
Захариева коментира, че отношенията между България и Македония не са били толкова добри от 20 години, но отбеляза нуждата от ревизия на македонските учебни програми по история и литература.
 
Според договора за добросъседство обща комисия трябва да изчисти всички спорни въпроси от историята. 
 
Захариева коментира, че членството на Македония в Европейския съюз вече не е мираж, а е реална перспектива.
 
Тя за пореден път каза, че се надява тази година да има решение за започване на преговори за членство на Македония в ЕС. Очакванията са, че това може да се случи още на срещата на европейските лидери в края на юни. 
 
"Призовавам да подкрепите европейския стремеж на гражданите на двете държави. Над 80% е подкрепата на гражданите в Македония“, посочи външният министър пред участниците в заключителната двудневна конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз. 
 
България официално подкрепи постигнатото споразумение между Атина и Скопие, което трябва да сложи край на дългогодишния спор между тях за името на Македония и да ѝ отвори вратите за членство в ЕС и НАТО, но с известно закъснение постави и условие – в договора между двете ни съседки да бъде записано, че те няма да имат териториални или културни претенции към България.
 
Договореното име – Северна Македония, съдържа географски маркер, който според някои може да е предпоставка дори за териториални претенции към България, тъй като част от Северна Македония е и Пиринска Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?