София не предупреждава хората за мръсен въздух, защото няма план за действие

София не предупреждава хората за мръсен въздух, защото няма план за действие

Столичната община не предупреждава гражданите за очаквано замърсяване на въздуха, тъй като все още няма общински мерки за действие в такива ситуации. Това се разбра от думите на кмета Йорданка Фандъкова в петък. Иначе системата за ранно оповестяване, която включва прогноза дали в следващите 3 дни се очаква замърсяване, вече работи.

"Ако няма мерки, няма и нужда от тази система", каза Фандъкова и така аргументира решението на местната власт прогнозата да не стига до гражданите. Тя добави, че в следващите дни планът на общината за действие при очаквано замърсяване ще бъде представен официално. Той обаче трябва да бъде обсъден и гласуван и от общинските съветници, а за някои от мерките в него били нужни и законодателни промени - най-вече при ограничаването на замърсяването от битовото отопление на твърдо гориво. Така не е ясно кога мерките ще могат реално да се прилагат.

Очаква се основната част от плана за действие да засяга автомобилното движение. Възможно е да се ограничава движението в определени части от града. Обсъждаше се и в такива дни градският транспорт да е безплатен.

София има системен проблем с прашния въздух. Той е най-сериозен през зимата, когато към основния замърсител - автомобилния транспорт, се добавя и прахът от печките на дърва и въглища, както и неблагоприятните климатични условия.

Официалните данни за замърсяването на въздуха в България в реално време вече могат да се видят на картата, поддържана от Европейската агенция по околна среда. Според информацията за петък, замърсяване с прах има в четирите градски станции в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България