София не вижда връзка между натравянето на Гебрев и Скрипал, освен руския агент "Федотов"

Според българските власти оръжейният бос бил натровен с инсектицид, а не с вещество сходно на "Новичок"

София не вижда връзка между натравянето на Гебрев и Скрипал, освен руския агент "Федотов"

Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, а заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдоним "Федотов" е бил в България по време на отравянето. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща в понеделник при министър-председателя Бойко Борисов по казуса с отравянето. В разговора участваха британският посланик Ема Хопкинс, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

 

Българските власти проговориха публично за съмнителното отравяне четири години след случването му. Самата среща при премиера става дни след като казусът започна да се тиражира в западната преса, а независимият международен сайт за разследвания "Белингкат" откри сходство между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.

 

Емилиян Гебрев и неговият син най-вероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашината в дома му, каза Цацаров, позовавайки се на химическите експертизи по делото за отравянето на оръжейния производител.

 

Проблемът във версията на българските власти е, че отровените са трима души, но те не са били на едно място, когато са били отровени. В този период никой не е използвал и кафемашината, сочи неофициална информация на Mediapool. Другите двама пострадали са синът на Гебрев и един от директорите в компанията на бизнесмена. Според експерти има сходство в симптомите на натравяне с хлорпирифос и с вещество от семейството на "Новичок".

 

Заподозрян по случая "Скрипал" руски агент е бил три пъти в България

 

Единият от заподозрените за случая "Скрипал" руски агент с псевдоним "Федотов" е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев през февруари, април и май 2015 година, каза Цацаров, потвърждавайки данните на разследващия сайт "Белингкат". Главният прокурор твърди, че в България по този случай се работи отдавна.

 

Засега българските власти не казват какво, според тях, е правил "Федотов" у нас.

 

Самият Гебрев по-рано уточни, че посегателството срещу живота му е станало след като сключил договор за износ на оръжие в Украйна.

Освен това той смята, че опитът за физическото му отстраняване е свързан с намеренията му да придобие оръжейния завод "Дунарит". "Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически", коментира той наскоро пред бТВ.

Юридическа атака срещу Гебрев чрез офшорката "Виафот" започва в края на 2015 г., няколко месеца след отравянето.


Случаят е бил възложен на столичната полиция

 

През октомври 2015 г. Софийската градска прокуратура е възложила разследването за тройното отравяне на столичната полиция. През април 2016 г. разследването е спряно, защото извършителят не е разкрит. Цацаров каза, че още тогава са били назначени множество експертизи.

 

"Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества", каза Цацаров. По думите му отравянето е нямало как да стане със салатата, защото веществото е било в много малки количества.

 

Разследването е възобновено миналата година

 

Главният прокурор допълни, че на 11 октомври 2018 г. до него е постъпило писмо Емилиян Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на "Новичок".

 

Разследването е възобновено няколко дни след това писмо и е създаден съвместен екип от прокурори, служители на ДАНС и полицаи. Тогава Гебрев е казал, че е изпратил проби за изследване във финландска лаборатория.

 

"В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия", каза Цацаров.

 

Запознати са всички европейски служби

 

"След възобновяването на разследването на случая "Гебрев", с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от прокуратурата, не отговарят на истината", каза Цацаров.

 

Той каза, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая с отравянето на Скрипал.

 

"Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним "Сергей Федотов", обаче е влизал в България три пъти", каза Цацаров.

 

Как отровен Гербев и какво е правил "Федотов" в България

 

"Федотов" е бил в страната през февруари 2015 г., после в края на април същата година, когато е отровен Гебрев. "Фодотов" се връща в страната в края на месец май, когато бизнесменът отново постъпва в болница.

 

Цацаров обясни, че българските власти разследват случая по две линии - едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, а втората е свързана с присъствието на "Федотов" в България.

 

"При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори", каза главният прокурор.

 

Ползотворна среща

 

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс обясни, че срещата при премиера по случая "Гебрев" е била "ползотворна".

 

"Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая "Гебрев". И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа", каза Хопкинс и допълни, че разследването ще продължи след Брекзит.

 

Казусът ще бъде разгледан в четвъртък и от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

 

Британският разследващ сайт "Белингкат" (Bellingcat) и неговият руския партньор "Инсайдър" , които по-рано разобличиха самоличността на отровителите на Скрипал и дъщеря му, намериха връзка между този случай и отравянето на Гебрев през 2015 г.

 

Те са открили доказателства, че агент на руското военно разузнаване, заподозрян по случая "Скрипал", прикриващ се зад псевдонима "Сергей Вячеславович Федотов", е пристигнал в България няколко дни преди Гебрев, синът му и още един човек да бъдат отровени.

 

Британските вестници "Таймс" и "Телеграф" също пишат за връзката на Сергей Федотов със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега.

 

В. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и МИ 5 (британското контраразузнаване) проучват българския случай от 2015 г.

 

България не се присъедини към повечето страни в ЕС и НАТО, които миналата година изгониха руски дипломати заради случая "Скрипал". Тогава правителството заяви, че се нуждае по повече доказателства за намесата на Русия в опита за покушение.

Руското правителство, което отрече да има нещо общо с отравянето на Скрипал, сега отрича това и за българския бизнесмен Гебрев. "Има само един въпрос: как е възможно използването на някакво бойно отровно вещество в Европа да остане незабелязано през 2015 г.? Защо разбраха за това едва сега?", коментира Лавров пред репортери в петък.

Един от възможните отговори е, че подробности за "Новичок" се разбраха едва след посегателството срещу Скрипал миналата година и това, че Емилиян Гебрев е поръчал експертиза във Финландия едва след първоначалното прекратяване на разследването у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?