Николай Младенов опроверга Борисов:

София няма да обвързва строежа на яз. "Тунджа" с газовата връзка с Турция

МВнР: Това са два различни проекта, които целят две различни неща

Младенов и Багъш обсъдиха българо-турските отношения, сн. БГНЕС

В крайна сметка България няма да обвърже строежа на язовир "Тунджа", който да предотвратява наводнения в съседна Турция, с изграждането на връзката между газовите системи на двете страни. Това стана ясно от изявление на външния министър Николай Младенов, който в четвъртък се срещна с турския министър за Европейския съюз Егемен Багъш.

Младенов опроверга премиера Бойко Борисов, който само преди няколко дни обяви, че изграждането на язовира, за който Турция от години настоява, ще зависи от връзката между газовите системи на двете страни, на която пък държи България.

 

"Това са два различни проекта, които целят две различни неща", обяви от своя страна Николай Младенов.

 

Лансираната от Борисов идея бе България да направи жест с изграждането на язовира, който според премиера не ни е нужен, за сметка на ускоряването на работата по газовата връзка. По нареждане на Борисов бе оттеглено проекторешението на кабинета за строеж на хидросъоръжението, за да може то да се съобрази с неговата визия за обвързване на двата проекта.

 

Егемен Багъш заяви от своя страна, че когато има взаимен интерес по дадени въпроси, те се решават.

 

"Има един голям проект за язовир, би трябвало да се развие, трябва да се развият услугите и търговията", каза още турският министър. Според него има много икономически проекти, които са от изключителна полза за двете страни.

 

Младенов коментира, че се надява в следващите месеци да се засили работата на двете страни в областта на енергетиката и трансграничното сътрудничество.

 

Той каза още, че България подкрепя Турция по пътя ѝ към Европейския съюз. Според него има начертан изключително положителен дневен ред, свързан с реформите, които Турция трябва да извърши.

 

Багъш пък посочи, че България е сред най-добрите приятели на Анкара, които с най-силен глас изразяват подкрепата си.

 

Турция бе обявена за кандидат за член на ЕС още през 2004 година, но срещу членството ѝ има много гласове в Европа, като един от най-силните бе този на Франция.

 

Турско-френските отношения се влошиха още повече след приемането на закона, криминализиращ отричането на арменския геноцид през 1915 г.

 

Новият френски президент Франсоа Оланд обаче даде сигнали, че ще смени политиката на страната си по отношение на Анкара.

 

Младенов и Багъш са обсъдили и ситуацията в Сирия, като българският външен министър оцени високо действията на Анкара, след като силите на Асад свалиха турски изтребител.

 

"Турция проявява изключително въздържано и разумно поведение във връзка с неприятния инцидент. България и Турция споделят дълбоката си загриженост от развитието на ситуацията в Близкия Изток и продължаваме да работим заедно с
партньорите ни в ЕС и в региона, за да намерим изход от случващото се в Сирия, посочи Младенов.

Споделяне

Още от Бизнес