София няма да тегли банкови кредити през 2007 г.

През тази година Столична община няма да взема нови банкови кредити, а ще усвоява вече договорени финансови кредити в предходни години и при нужда ще взема пари от бюджета си. За покриването на вече теглени заеми общината ще плати 28 млн. лв. през годината. Това обясни зам.-кметът на София по финансите Минко Герджиков, който представи в сряда на обществена дискусия проектобюджета на столицата. Документът влиза за обсъждане в общинските комисии и след предложенията за корекции ще се представи за приемане от Столичния общински съвет (СОС) на 22 февруари.

Повече от два пъти се увеличават парите за капиталови разходи по инфраструктурни проекти – на 123 млн. лв., от които 60 млн. лв. ще са за асфалтиране на улици. Парите ще са собствени приходи от продажба на имущество. 50 млн. лв. ще отидат за стоежа на метрото към кварталите “Младост” и “Дружба”, средствата обаче ще са от договорения заем от Японската банка за развитие и по целевата субсидия от 20 млн. лв. от правителството. За ремонт на тролеи, тролейбуси и автобуси от градския транспорт ще се усвоят 20 млн. лв. кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие, които има вариант и да бъдат опростени на кметството.

Търгове по зони за ремонт на главните улици

За да се засили контролът върху фирмите, извършващи ремонтни дейности по пътищата, общината е планирала столицата да се раздели на три зони и за всяка от тях да се обявят търгове за изпълнители на всички дейности по асфалтиране на участъците, обясни Герджиков. Кметът Бойко Борисов обаче е заявил, че не може районните кметове да бъдат оставени без никакви пари за запълване на дупки или спешни ремонти на малките улици и за това ще им бъдат дадени дори повече от миналата година средства. Така 24-те кметства ще получат 10 млн. лв. за малките улички, а големите пътни артерии ще бъдат разделени на зони и обявени на търгове.

Предвидени са средства за 11 проекта за изграждане на детски градини, каза Герджиков, но след това стана ясно, че не са нови забавачки, а за построяване на сгради на мястото на съществуващи заведения, които обаче са в ужасно състояние и не отговарят на противопожарните изисквания. Фактически през тази година в София няма да бъде открито нито едно място за приемането на повече деца в градините. Ще започне строежът само на една нова детска градина в Казичене, а за квартал “Оборище” е предвиден терен, но тепърва ще тръгва процедурата за избор на изпълнител на строежа.

За ремонт на детските площадки общините ще трябва да кандидатстват с проекти пред общинския приватизационен фонд. Взето е решение също така от наличните 30 млн. лв. в този фонд 45 на сто да отидат за ремонт на училища и детски градини, за да се дофинансират дейностите, за които държавата трябва да дава пари, но отделя недостатъчно финанси.

За новата година са планирани приходи от приватизация в размер на 16 млн. лв., които трябва да дойдат от продажбата на “Софийски имоти” и друга собственост, обясни Герджиков. Спорните “Галатея” и “Спортна София”не са включени в списъка за продажба. За “Общинска банка” обаче е стартирала процедура за избор на консултант по приватизацията и 13 фирми са проявили интерес, като до 19 февруари кандидатите трябва да подадат заявленията си.

Минко Герджиков отбеляза, че ще се предложи диференциация при картите за градския транспорт на инвалидите според тяхната група, а не както в момента да се покриват еднакво разходите за всички инвалиди. Ако това се приеме, ще се изразходват по-малко от предвидените 50 млн. лв. за социални карти за градския транспорт.

Приходите от реклама – слабото място в бюджета

След като през миналата година Столичната община заложи 20 млн. лв. приходи от реклама, а реализира само 2 млн. лв., за догодина са планирани 4 млн. лв. постъпления от билбордове и пана, като зам.-кметът посочи, че има възможност средствата да достигнат и 10 млн. лв., ако се приеме новата общинска наредба за рекламата. Тя предвижда райониране на града и провеждане на търгове за онези площи, разположени на места с най-голям търговски интерес.

Приходите от реклама върху автобуси, тролеи и трамваи остават в градския транспорт, за да може с тях да се покриват увеличените разходи за горивно-смазочни материали, които не са били вкарани в повишението на цените на билетчетата миналия месец май. 7-8 млн. лв. получава от реклама градският транспорт, каза Герджиков.

От 800 000 лв. за разработване на проекти за еврофинансиране през миналата година, сега средствата за целта са увеличени на 3 млн. лв., съобщи зам.-кметът. За 2007 г. са заложени проекти по оперативната програма “Околна среда” за стоеж на завод за преработка на битовите отпадъци на столицата, 75 млн. евро са планирани по програма “Регионално развитие” за пробиви на движението по бул. "Данаил Николов" - от Централна гара до Сточна гара, на бул. "Пенчо Славейков", както и за корекцията на река Владайска. За трите нови линии на метрото са заложени 363 млн. евро по програма “Транспорт”.

С пари от екоминистерството започва строеж на канализацията в крайните квартали на столицата, ще се работи и за подобряването на чистотата в града.

Растат парите за балиране и озеленяване

За чистотата са предвидени 95 819 921 лв., от които 50,5 млн. лв. са за концесионерите, като разходите са повече от миналата година. Увеличени са и парите за балиране на сметта от 25,4 млн. лв.на 26 млн. лв., като са предвидени и 3 млн. лв. за извозването на вече пакетирания боклук от площадките за временно съхранение. В същото време са намалени средствата за почистване на  нерегламентирани сметища и зимното почистване на улиците от 1,68 млн. лв. на 1,54 млн. лв., но са увеличени парите за озеленяване от 5,25 млн.лв. на 6,13 млн. лв.

Като цяло приходите в проектобюджета на Столична община са увеличени с около 30 на сто до сумата от над 614 млн. лв. Очаква се обаче реалните постъпления да достигнат 700 млн. лв., прогнозира Минко Герджиков. Според него преизпълнението ще дойде от данък общ доход (ДОД), нарасналите данъчни имотни оценки, които вече са вкарали 23 млн. лв. повече в общинската хазна, и местните данъци и такси.

При представянето на проектобюджета Герджиков не пропусна да се оплаче от това как държавата намалява процента на предоставяните на Столична община средства като целева субсидия от данъка върху общия доход на столичани. Събираме повече данъци, а получаваме все същата държавна субсидия, посочи Герджиков. От общо събран 1,3 млрд. лв. ДОД в цялата страна, 680 млн. лв. са от Столична община, държавата разпределя на общините общо 140 млн. лв., ок които столицата взема 5 млн. лв. По думите му европейската практика била в общината да се връщат автоматично 15 на сто от събрания от местната власт ДОД, а останалите пари да се разпределят между всички общини по специална формула. Тогава няма да имаме проблеми с финансирането си и няма да се налага да продаваме имоти, заяви Герджиков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес